Edifici del Bank of America al centre de Los Angeles. (Foto: Reuters)
Edifici del Bank of America al centre de Los Angeles. (Foto: Reuters)
Washington

Multa rècord de 16.500 milions de dòlars a Bank of America per les hipoteques escombraries

L'entitat haurà de pagar 16.500 milions de dòlars per la venda d'actius tòxics, origen de la crisi del 2008

RedaccióActualitzat

El Bank of America haurà de pagar una multa de 16.500 milions de dòlars per la comercialització i venda d'actius financers relacionats amb les hipoteques escombraries. La xifra equival als beneficis que ha aconseguit l'entitat els últims tres anys. L'entitat ha arribat a un acord amb el Departament de Justícia dels Estats Units per evitar demandes judicials.

Segons l'acord, Bank of American abonarà 7.300 milions d'euros en efectiu i la resta, gairebé 5.300, en forma d'ajudes per assistir els propietaris en dificultats.

Aquesta és la sanció més elevada imposada mai a una entitat financera dels Estats Units per dur a terme activitats financeres de risc i que expliquen l'origen de la crisi actual. Els actius tòxics van ser venuts per Countrywide Financial i Merrill Lynch abans que Bank of America comprés les dues entitats el 2008, en ple esclat de la bombolla financera.

El fiscal general dels Estats Units, Eric Holder, considera que la resolució "va més enllà del cost de fer negocis. És apropiada tenint en compte la dimensió i l'abast dels delictes". En un comunicat, el director executiu de Bank of America, Brian Moynihan, ha assegurat que l'acord "soluciona significatives exposicions pendents relacionades amb actius hipotecaris. És el millor per als interessos dels accionistes i ens permet continuar enfocats en el futur".

Aquest acord arriba després de mesos de negociacions entre el Departament de Justícia i l'entitat financera. Aquesta sanció se suma a d'altres acordades pel govern i gegants financers nord-americans. Al juliol, Citigroup va acordar el pagament de més de 7.000 milions de dòlars i a finals de l'any passat es va tancar un pacte semblant amb JP Morgan per 13.000 milions de dòlars, també per males pràctiques hipotecàries.

Anar al contingut