Barcelona

El Consell de Garanties Estatutàries valida íntegrament la llei de consultes, però sense unanimitat

El Consell de Garanties Estatutàries ha validat íntegrament la llei de consultes que el Parlament aprovarà el mes que ve, però sense unanimitat

Actualitzat

Llum verda del Consell de Garanties Estatutàries a la nova llei de consultes, l'eina que ha de permetre convocar la cita del 9 de novembre. L'organisme consultiu de la Generalitat ha validat íntegrament el text, que ara es podrà aprovar al Parlament, però ho ha fet sense unanimitat. En concret, quatre dels seus nou membres, han emès vots particulars.

Segons el dictamen del Consell de Garanties, la llei de consultes no vulnera la Constitució ni l'Estatut en aspectes com les modalitats i l'objecte de les consultes, ni tampoc pel que fa a les persones que poden votar. En canvi, els consellers que hi han votat en contra destaquen en els seus vots particulars que les consultes previstes a la llei presenten les característiques d'un referèndum. També discuteixen aspectes referents al cens o que es pugui utilitzar una doble pregunta.

El dictamen arriba després que els partits pro consulta portessin el text al Consell el juliol perquè es pronunciés sobre cinc articles, malgrat estar convençuts de la constitucionalitat de la norma. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP s'havien compromès a fer-ho perquè, van assegurar, així s'esvairien dubtes dels qui qüestionen el text. També van sol·licitar el dictamen PP i PSC. És a dir, tots els grups tret de Ciutadans.

El Consell de Garanties Estatutàries és la institució de la Generalitat que vetlla per l'adequació de les normes amb rang de llei del Govern i el Parlament a l'Estatut i a la Constitució.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut