L'exprimera ministra Indira Gandhi, morta el 1984.
L'exprimera ministra Indira Gandhi, morta el 1984.
Nova Delhi

La pel·lícula sobre l'assassinat d'Indira Gandhi, feta a l'Índia, no es pot estrenar per problemes de seguretat

"Diamants de la comunitat" ha estat criticada pel Partit del Congrés, al qual pertanyia Indira, per suposadament representar com a herois els autors del magnicidi, Beant Singh i Satwant Singh

RedaccióActualitzat

El Govern de l'Índia ha bloquejat l'estrena d'una pel·lícula sobre l'assassinat de l'exprimera ministra Indira Gandhi davant el temor que provoqui esclats de violència, segons han informat mitjans locals.

El film "Kaum De Heere", "Diamants de la comunitat", narra la història dels dos guardaespatlles de religió sikh que van matar l'exmandatària el 1984, després d'un assalt de l'Exèrcit al Temple Daurat d'Amritsar, el lloc més sagrat per a aquesta fe.

L'assassinat d'Indira va desencadenar una matança de persones de religió sikh que va acabar amb la vida d'uns 3.000 fidels, principalment a Nova Delhi.

"Diamants de la comunitat" ha estat criticada pel Partit del Congrés, al qual pertanyia Indira, per suposadament representar com a herois als autors del magnicidi, Beant Singh i Satwant Singh.

La Comissió Central de Certificació Cinematogràfica, l'organisme que regula els continguts audiovisuals, va decidir paralitzar aquest dijous a última hora l'estrena previst per avui divendres. I així ho va informar la presidenta del CBFC, Leela Samson:

"Vam veure el film i vam decidir que no s'estrenarà per la situació de llei i ordre que pot desencadenar".

El Ministeri d'Interior va afirmar en una nota que la pel·lícula pot afectar "la convivència harmònica" i pot crear tensions entre les diferents comunitats a l'estat nord del Panjab, on està situat el Temple Daurat, i altres zones del nord del país.

El sistema judicial indi conté lleis contra els "discursos d'odi" per prevenir els conflictes entre comunitats religioses i ètniques en un país on els brots de violència entre diferents grups no són estranys.

Altres censures a l'Índia

Així, l'Índia va ser el primer país que va prohibir "Els versos satànics" de Salman Rushdie, abans de la fàtua iraniana contra l'escriptor, per la pressió de la comunitat musulmana índia.

També va permetre a la petita comunitat cristiana del país asiàtic aconseguir la prohibició de la projecció de la pel·lícula "El codi Da Vinci", basada en el llibre de Dan Brown, perquè feria els seus sentiments religiosos.

L'escriptor espanyol Javier Moro va patir el 2010 la censura índia amb "El sari vermell", un retrat íntim de Sonia Gandhi, la presidenta del governant Partit del Congrés i vídua de l'exprimer ministre Rajiv Gandhi.

L'obra de Moro finalment no es va publicar al país asiàtic davant les amenaces de denúncies per part del Congrés i les protestes en què es van cremar fotografies de l'espanyol.

Anar al contingut