Barcelona

Homs: "La consulta es convocarà perquè els arguments jurídics avalen que es pugui votar"

El portaveu del govern assegura que el dictamen d'avui del Consell de Garanties Estatutàries i la sentència del Tribunal Constitucional avalen que es pugui preguntar els catalans.

Homs ha demanat a Madrid que "no posi traves a l'exercici de la democràcia que permet l'ordenament jurídic espanyol".

RedaccióActualitzat

La Generalitat considera que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la nova llei de consultes avala amb "arguments jurídics sòlids" poder preguntar els catalans. "La sentència del Tribunal Constitucional (TC) i aquest dictamen" ratifiquen la llei de consultes "perquè, un cop aprovada, es pugui votar d'una manera legal i com correspon", ha assegurat Francesc Homs, portaveu del govern, en una roda de premsa convocada poc després que es fes públic el dictamen.

El també conseller de la Presidència ha demanat a l'executiu espanyol, en virtut d'aquest dictamen i de la sentència del Tribunal Constitucional, que "no posi traves a l'exercici de la democràcia que permet el mateix ordenament jurídic espanyol. Només faltaria que l'ordenament jurídic espanyol no permetés exercir la democràcia", ha afegit el portaveu, que ha remarcat que el dictamen garanteix "l'adequació de la llei a l'Estatut i la Constitució".

El conseller ha recordat com el Tribunal Constitucional va introduir en la seva sentència la doctrina del Tribunal Suprem del Canadà que, en una sentència del 1998, discutia els efectes jurídics dels resultats de la votació al Quebec. "En cap cas a ningú li va passar pel cap que no es pogués votar". Votar "no pot atabalar ningú en un context democràtic".

I és que "la Constitució espanyola aposta per la democràcia com a valor que ho fonamenta tot. En un context democràtic, agafar-se a no sé quin argument per dir que no es pot votar i no es pot saber l'opinió del poble de Catalunya no té recorregut. Des d'aquest punt de vista, la doctrina que estableix aquest dictamen" i que va en la línia del TC, "és d'una contundència molt rotunda de cara a poder consultar el poble de Catalunya".

Sobre el fet que quatre dels nou membres del Consell no hagin votat a favor del dictamen, el portaveu de la Generalitat creu que cal llegir tot el document per veure els matisos dels vots particulars. "El que preval, però, és el que s'ha acordat per majoria" i això és el que acata el govern, tant quan la decisió és a favor com en contra.

El conseller ha emplaçat els periodistes a fer una "lectura atenta i completa del dictamen" i a comentar-ho dimarts que ve, quan hi ha la primera reunió del Consell de Govern després de les vacances d'estiu.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut