L'exterior de l'Hospital Clínic de Barcelona
L'exterior de l'Hospital Clínic de Barcelona

Els experts del Clínic veuen "remota" la possibilitat que el pacient aïllat tingui l'Ebola

El pacient té passaport diplomàtic i ha estat aïllat com a mesura de precaució perquè va estar uns dies a Guinea, país afectat pel virus

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut ha informat d'un possible cas d'Ebola a Catalunya. El pacient està ingressat a l'Hospital Clínic de Barcelona, centre de referència en malalties infeccioses.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, i el cap del servei de Malalties Infeccioses del Clínic, Josep Maria Gatell, han comparegut per informar del cas. El pacient és un home de 36 anys d'origen senegalès que fa 5 anys que viu a Barcelona. Té el passaport diplomàtic, però no s'ha pogut confirmar que sigui treballador del consolat del Senegal.

L'home va acudir a l'Hospital General de l'Hospitalet amb mal de coll, malestar general i febre. El que ha fet activar als metges el protocol ha estat que entre els dies 17 i 19 d'agost va estar a Guinea, un dels països afectats per la malaltia. Des de l'Hospitalet se'l va traslladar a l'Hospital Clínic, on està en una habitació aïllada.  

Antoni Mateu ha remarcat que "no és un cas d'investigació". El pacient "compleix el criteri epidemiològic, perquè ha estat en un país afectat, però no compleix el criteri clínic" (...) "Una cosa molt transcendent és que no ha superat els 38 graus. Una febre amb hemorràgies o altres símptomes és a partir de 38,3". Tot i això, davant del dubte, s'ha activat el protocol.

El cap del Servei de Malalties Infecciones del Clínic ha assegurat que "la probabilitat que sigui Ebola és molt baixa, és gairebé remota, però el risc zero no existeix i s'han d'extremar les precaucions i la prudència".

La Conselleria espera tenir els primers resultats aquest dissabte.

L'Aragó també en alerta

Aquest és el primer cas sospitós a Catalunya, però n'hi ha d'altres. El govern de l'Aragó també ha activat el protocol contra l'Ebola per un altre cas de possible contagi. Un home de 38 anys, nascut a Guinea Conakry, ha ingressat en un hospital de Saragossa amb símptomes de la malaltia: febre i mal de cap, entre altres.

L'home -que sembla que també va viatjar fa poc a una de les zones africanes amb més casos d'Ebola- està ingressat, aïllat de la resta de pacients. El Departament de Sanitat aragonès assegura que estan preparats per tractar el cas i que aviat se li faran les proves corresponents per determinar si està infectat.

Més de 1.400 morts a l'Àfrica

Mentrestant, l'Organització Mundial de la Salut eleva a 1.427 les persones mortes pel brot d'Ebola a l'Àfrica, dels quals 77 han mort els últims dos dies dels quals hi ha recompte.

De fet, l'OMS avisa que la xifra podria ser molt més alta en països com Sierra Leone, Nigèria i Guinea Conakry per dos motius: perquè hi ha zones on els metges encara no han pogut accedir i perquè moltes persones amaguen familiars malalts.

L'organisme també ha admès que no esperen erradicar el brot d'Ebola abans que s'acabi l'any.

Anar al contingut