Kíev

Ucraïna denuncia davant l'ONU una violació de la seva sobirania per l'entrada del comboi rus

Els 262 camions del comboi amb ajuda humanitària han arribat finalment a la seva destinació, la ciutat de Lugansk

RedaccióActualitzat

Els 262 camions del comboi amb ajuda humanitària russa han arribat finalment a la seva destinació, la ciutat de Lugansk. Aquest divendres al matí, el comboi ha entrat en territori ucraïnès sense el permís de les autoritats de Kíev i sense l'escorta de la Creu Roja. Això ha fet que Ucraïna denunciés davant de les Nacions Unides que aquesta entrada suposa una violació a la sobirania del país.

La denúncia s'ha conegut, justament, hores abans que el Consell de Seguretat de l'ONU es reuneixi per analitzar la situació a Ucraïna. A més, el representant ucraïnès davant l'ONU Oleksandr Pavlitxenko ha expressat la seva preocupació per la seguretat dels integrants del comboi perquè travessaven un "territori controlat per terroristes". Pavlitxenko ha recordat que les autoritats ucraïneses havien concedit el permís a "dotzenes" de camions, però no a tots i, malgrat això, el comboi ha decidit entrar en territori ucraïnès en contra de les normes locals. Ucraïna es queixa també que diversos integrants del comboi han bloquejat en les últimes hores les accions d'alguns agents de duana ucraïnesos que estaven duent a terme la inspecció.

A la mateixa sala de premsa, l'ambaixador rus davant l'ONU, Vitali Txurkin, també s'ha referit al tema i ha dit que els camions transporten gra, menjar, generadors elèctrics i sacs de dormir, a més d'altres mercaderies. Txurkin ha reiterat crides anteriors de Rússia per acordar un alto el foc amb la finalitat de poder distribuir aquesta ajuda humanitària, però ha lamentat que les diverses accions dins del Consell de Seguretat no ho hagin permès.

Un portaveu de l'administració de Lugansk ha informat que "ja ha començat la descàrrega de l'ajuda humanitària, que posteriorment serà repartida entre els habitants". Només 34 dels 262 camions del comboi han estat revisats i certificats pels guardes fronterers i el Servei de Duanes ucraïnès, mentre que la resta només ha passat per un control de duaners russos.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut