Anomalia de temperatura global del juliol 2014 (Font: NOAA)

353 mesos consecutius amb una temperatura global per sobre de la mitjana del segle XX

La temperatura mitjana global, que combina les registrades a la superfície terrestre i la marítima, va estar al juliol 0.64ºC per sobre de la mitjana del segle XX. És la quarta més alta per a un mes de juliol. A més a més, amb aquest juliol ja són 353 mesos consecutius amb una temperatura global per sobre de la mitjana del segle XX.

Alberto AlcántaraActualitzat

Fa uns dies que us vam parlar de l'estiu esbojarrat a Europa, amb calor on habitualment fa fred i amb temperatures suaus i cel ennuvolat on acostumen a dominar la calor canicular i el sol abrasador. L'informe climàtic global de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dóna noves dades sobre les anomalies de temperatura del mes de juliol.

La temperatura global

La temperatura mitjana global, que combina les registrades a la superfície terrestre i la marítima, va estar 0.64ºC per sobre de la mitjana del segle XX. És la quarta més alta per a un mes de juliol. La més alta va ser al juliol de 1998, amb una desviació de +0.73ºC.

Amb aquesta dada, durant els últims 10 anys hem tingut vuit dels juliols més càlids. A més a més, amb aquest juliol ja són 353 mesos consecutius amb una temperatura global per sobre de la mitjana del segle XX.

L'últim juliol amb temperatures per sota de la mitjana global va ser el de 1976.  L'última temperatura mitjana global per sota de la mitjana per a qualsevol mes, va ser al febrer de 1985.

La temperatura global de la superfície terrestre va ser la desena més alta per al juliol en 135 anys de registres. Nou de les 10 temperatures més càlides al juliol s'han produït durant el segle 21. Enguany, les anomalies positives rècord han estat freqüents en parts del nord d'Europa i una franja d'Àfrica nord-occidental. En total, 32 països de tots els continents, excepte a l'Antàrtida, van tenir almenys una estació amb una temperatura rècord per juliol. Els Estats Units i la Federació Russa també van registrar temperatures càlides rècord, però al mateix temps també es van donar valors rècord per freds.

Europa

Entre els fets més significatius al continent europeu, destaquem que a Dinamarca va ser el tercer juliol més càlid des que es registren dades i el cinquè mes més càlid des del 1874. La temperatura va pujar 3.9ºC per sobre de la mitjana (1961 - 1990). La temperatura mitjana en algunes zones va superar els 21 º C, tan alta que va ser necessari afegir nous colors al mapa, segons l'Institut Meteorològic Nacional (DMI).

A Suècia també s'han donat temperatures molt per sobre de la mitjana. L'oest de Norrland va registrar la temperatura mitjana més alta per a un mes de juliol. Moltes regions properes a la frontera amb Noruega van trencar els seus rècords amb desviacions de més de 3ºC sobre la mitjana normal.

A Noruega, 86 estacions meteorològiques van arribar a un nou rècord de temperatura màxima. La temperatura mitjana va estar 4.3ºC per sobre de la normal del període (1961 -1990). És la més alta des que es tenen registres, des de 1900. Però els pics van ser superiors: segons l'Institut Meteorològic noruec, gran part de la zona central del país va tenir una temperatura mitjana de 6 a 7ºC per sobre del normal.  En el cas d'Oslo, van tenir sis dies de temperatures màximes superiors als 30 ºC, amb el resultat d'una temperatura mitjana del juliol 5ºC per sobre la temperatura climàtica.

A Alemanya, l'anomalia de temperatura mitjana del mes va ser de 1.3ºC per sobre de la mitjana 1981 - 2010. És el vuitè juliol més calorós des que es tenen registres (1881), i el segon consecutiu que està dins dels 10 més calorosos.

Resta del món

Si ampliem l'espectre a la resta del planeta, trobem un fort contrast als Estats Units: a l'oest, juliol va estar dins dels 10 més càlids, mentre que en el Mig Oest, Indiana i Arkansas van tenir el juliol més fred en 120 anys de registres. A Arkansas, la temperatura mitjana va estar 4.3ºC per sota de la mitjana del segle XX, superant el rècord anterior de juliol de 1967.

A Austràlia, temperatura mitjana va ser 0.29ºC superior a la del període 1961-1990. El valor mitjà es va superar a tots els estats. Tasmània va tenir la seva cinquena màxima més altes de juliol de la història, mentre Nova Gal·les del Sud va tenir la seva setena màxima més alta. Els registres es remunten a 1910.

Anar al contingut