Sant Joan Despí

Junqueras condiciona qualsevol acord futur a la celebració del 9-N

El líder d'ERC diu que no preveu cap altre escenari que no sigui la consulta perquè no s'imagina que ningú trenqui l'acord majoritari entre els partits

RedaccióActualitzat

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit a "L'entrevista de l'estiu al 324" que no preveu cap altre escenari que no sigui la consulta perquè no s'imagina que ningú trenqui el pacte majoritari de partits del 12 de desembre. "Estic convençut que tothom complirà els acords i que posarem el futur de Catalunya en mans dels ciutadans", ha dit el líder d'ERC, després d'insistir que "els acords sobre el 9-N es van signar amb la voluntat de complir-los. No em vull imaginar cap altre escenari".

Així doncs, el president d'Esquerra ha afirmat que la "meva feina és que els ciutadans puguin votar i puguin decidir el seu futur. I així ho faré'." I per tant: "Centrem els nostres esforços a assegurar l'èxit del 9 de novembre per construir un nou país". Convençut que hi haurà 9-N i que es votarà "sí" a la independència de Catalunya, ha sentenciat:  "No sóc aquí per governar una comunitat autònoma, sinó per construir un nou país" i la república catalana. En aquest escenari, "la consulta -ha dit- és un pas definitiu perquè la gent de Catalunya visqui millor. És impossible que ho facin si no són els amos del seu propi destí i per aconseguir-ho s'ha de fer un referèndum".

El líder d'ERC ha tornat a descartar cap pla B i ha afirmat que avaluarà els escenaris en funció del compliment dels acords actuals i, en aquest sentit, no preveu cap acord futur amb el govern Mas fins que no es compleixin els pactes actuals.

Junqueras ha criticat que l'estat espanyol no s'està oposant a la independència, sinó al fet que els catalans puguin exercir al dret a vot, que, segons ha dit, "s'ha de defensar a través de tots els drets democràtics que tenim a l'abast". Per això, no entén que el fet que els ciutadans de Catalunya puguin votar pugui ser considerat cap desafiament a l'Estat.

Finalment, Junqueras ha explicat que no hi ha hagut cap oferta formal per entrar al govern i que demanaran una comissió d'investigació pel "cas Pujol" depenent de si l'expresident compareix o no al Parlament i si la compareixença és prou aclaridora. En qualsevol cas, creu que hauria de tractar-se sobre el conjunt del frau fiscal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut