El ministre Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu al Congrés dels Diputats.
El ministre Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu al Congrés dels Diputats.
Madrid

Montoro compareixerà el proper 2 de setembre al Congrés per parlar del "cas Pujol"

El ministre ha d'explicar si l'expresident es va acollir a l'amnistia fiscal aprovada pel govern espanyol el 2012

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, compareixerà el proper 2 de setembre al Congrés dels Diputats per explicar si l'expresident Jordi Pujol es va acollir a l'amnistia fiscal aprovada pel govern espanyol el 2012. Així ho ha anunciat el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, després de parlar amb el ministre.

El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, s'ha afanyat a dir que el ministre anirà al Congrés a petició del grup popular per fer balanç de la lluita contra el frau fiscal i no específicament sobre el "cas Pujol", tot i que se'n parlarà. La voluntat del PP, ha dit Alonso, és que Montoro doni explicacions sobre "tot allò que es pugui explicar d'acord amb la llei".

El diputat d'ICV Joan Coscubiela creu que la compareixença de Montoro ha de servir per aprofundir d'una vegada per totes en l'impacte del frau fiscal a Espanya. Per Coscubiela, el "cas Pujol" confirma que "les elits econòmiques i polítiques" d'Espanya han estat "connivents, o fins i tot protagonistes i còmplices, de l'evasió fiscal".

Pel la seva banda, el diputat d'ERC, Alfred Bosch, ha dit que tots els casos de corrupció vénen de "l'oligarquia econòmica i política d'Espanya" i que el seu partit dóna suport a la petició de compareixença de Montoro perquè des de fa "molts anys, dècades" demanen una "política neta a Catalunya".

La compareixença s'ha debatut a la Diputació Permanent del Congrés, com van demanar els socialistes. El PSOE creu que Montoro hauria d'aclarir si l'expresident Jordi Pujol o algun membre de la seva família es van beneficiar de la regularització fiscal. En cas afirmatiu, el PSOE vol saber la quantitat i també si l'Agència Tributària va obrir algun procés d'investigació sobre l'origen dels diners regularitzats. En el cas d'haver-se acollit a la regularització fiscal, els socialistes volen saber si Hisenda va incloure el nom dels beneficiaris en els plans de control sobre el frau fiscal dels anys següents.

Anar al contingut