Hollande i Valls han dinat plegats per acabar de configurar el gabinet. (Foto: Reuters)
Hollande i Valls han dinat plegats per acabar de configurar el gabinet. (Foto: Reuters)
París

Hollande nomena un nou govern sense els ministres crítics amb la política econòmica

A l'executiu hi ha una majoria de ministres que continuen i es manté la paritat, amb vuit homes i vuit dones

RedaccióActualitzat

El president francès, François Hollande, ha nomenat un nou govern, el quart des que va prendre possessió del càrrec el maig del 2012. Encapçalat per segona vegada per Manuel Valls -que aquest dilluns va dimitir, però a qui Hollande va encarregar que formés un nou executiu, al gabinet hi ha una majoria de ministres que continuen i es manté la paritat, amb vuit homes i vuit dones.

Els que no continuen són els tres ministres que havien criticat l'orientació econòmica del govern. El fins ara ministre d'Economia, Arnaud Montebourg, principal protagonista de la crisi de govern, serà substituït per Emmanuel Macron, de 36 anys i fins ara secretari general adjunt de la Presidència.

A Benoît Hamon, que també havia expressat dubtes sobre la política econòmica des de la cartera d'Educació, el relleva Najat Vallaud-Belkacem, la primera dona que es fa càrrec d'aquest ministeri en tota la història de França. Per últim, el tercer ministre crític, la responsable de Cultura, Aurélie Filipetti, deixarà la cartera a Fleur Pellerin, fins ara secretària d'Estat de Turisme.

Dia de reunions

Al llarg d'aquest dimarts, el primer ministre francès ha mantingut una marató de reunions per tancar el nou govern, amb l'objectiu de marcar el rumb del país sense més ensurts. Per la residència de Valls han passat els ministres de Defensa, Jean-Yves Le Drian; d'Agricultura, Stéphane Le Foll, i de Treball, François Rebsamen. També hi han anat destacats membres Partit Socialista francès, com el primer secretari, Jean-Christophe Cambadélis; el president de l'Assemblea Nacional, Claude Bartolone, o el president del Senat, Jean-Pierre Bel, així com el president del Partit Radical d'Esquerres, Jean-Michel Baylet.

Més tard, Valls s'ha desplaçat fins al Palau de l'Elisi per negociar amb Hollande la llista definitiva dels 16 ministres, amb un absolut compromís de fer costat a la línia de reformes econòmiques del nou executiu, que ha d'estar cohesionat i no tenir discrepàncies internes com les que han condemnat el seu primer govern.

Anar al contingut