Putin i Poroixenko se saluden, en una imatge d'arxiu.
Putin i Poroixenko se saluden, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Minsk

Putin i Poroixenko trenquen el gel però no arriben a cap acord

Els presidents rus i ucraïnès s'han trobat a Minsk en una cimera que té com a objectiu acabar amb el conflicte entre els dos països i que compta amb mediadors de la UE

RedaccióActualitzat

Els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i Ucraïna, Petró Poroixenko, s'han reunit aquest dimarts per primera vegada sense intermediaris. La trobada cara a cara ha estat al Palau de la Independència de Minsk, capital de Bielorússia, gràcies a la mediació de la Unió Europea i en el marc de la Unió Duanera, que aplega Rússia, Bielorússia i el Kazakhstan.

Putin i Poroixenko han trencat el gel, però han proposat vies molt diferents per aconseguir la pau a l'est d'Ucraïna. "Estem convençuts que no es podrà solucionar per la via de l'escalada de l'ús de la força, sense tenir en compte els interessos vitals de les regions sud-orientals del país i sense un diàleg pacífic amb els seus representants", ha dit sobre la crisi Putin, que no s'ha mogut gens ni mica de les posicions que manté el Kremlin des de l'inici de la sublevació prorussa a l'est ucraïnès. Les condicions russes són el cessament de l'ofensiva contra els bastions rebels de Donetsk i Lugansk, corredors humanitaris per alleujar el patiment de la població de les zones i diàleg amb la població russa del sud-est ucraïnès.

Per la seva banda, Poroixenko ha intentat involucrar la comunitat internacional en la solució del conflicte assegurant que a Minsk s'hi decidia "el destí del món i d'Europa". El president ucraïnès ha instat Rússia a donar suport al seu pla de pau, que inclou el desarmament de les milícies prorusses i la descentralització d'Ucraïna com un "fonament per arreglar" el conflicte. Al mateix temps, Poroixenko s'ha mostrat disposat a discutir altres vies per a la solució del conflicte a Donetsk i Lugansk.

Després de la cimera, s'espera que hi hagi diverses trobades bilaterals. La més esperada serà el possible cara a cara entre Putin i Poroixenko, que només han compartit taula en una ocasió. Va ser davant d'altres líders europeus amb motiu del 70è aniversari del desembarcament de Normadia.

Anar al contingut