Berlín

L'alcalde de Berlín anuncia que deixarà el càrrec l'11 de desembre

Diversos mitjans de comunicació han relacionat l'anunci de dimissió de Klaus Wowereit amb els successius ajornaments de la inauguració del nou i caríssim aeroport de la ciutat

RedaccióActualitzat

L'alcalde de Berlín, el socialdemòcrata Klaus Wowereit, ha anunciat que dimitirà l'11 de desembre, dos anys abans de les eleccions regionals a la ciutat estat. Wowereit espera que, a finals d'any, el partit socialdemòcrata, l'SPD, ja hagi designar el seu successor.

"Per un polític és difícil decidir el moment en què ha de deixar el càrrec. Per mi ha arribat aquest moment, me'n vaig voluntàriament", ha explicat l'alcalde de Berlín. Wowereit, alcalde des de l'any 2001, va ser una figura política en ascens permanent des de la seva arribada al capdavant de la capital alemanya: de fet, el seu nom va sonar en diverses ocasions com a possible candidat de l'SPD a la cancelleria.

A Wowereit totes li ponien, fins que els successius ajornaments de la inauguració del nou i caríssim aeroport de la ciutat va començar a perjudicar la seva bona imatge.

Un "fracàs amarg"

Justament diversos mitjans de comunicació han relacionat l'anunci de dimissió de l'alcalde berlinès amb aquesta infraestructura, començada a construir el 2006 i que, inicialment, s'havia d'inaugurar el 2011. L'any abans es va descartar la previsió inicial i es va fixar una nova data: el 3 de juny del 2012.

Però, quatre setmanes abans de la data fixada, amb la cerimònia d'inauguració organitzada i aterratges d'avions ja programats, es va ajornar perquè, entre altres problemes, no es complien les normes de protecció contra incendis. Encara ara, dos anys després, continua sense haver-se inaugurat per problemes tècnics. Ara s'apunta que l'aeroport Berlín Brandenburg, que substituirà els dos que hi ha actualment i millorarà les connexions transatlàntiques de la ciutat, podria començar a funcionar a la tardor del 2016.

Wowereit havia assenyalat l'aeroport com el projecte clau de la seva obra de govern, però aquest dimarts s'hi ha referit com un "fracàs amarg". De moment, els costos han pujat fins als 5.400 milions d'euros, més del triple dels 1.700 milions estimats al principi. Cada mes que passa sense inaugurar-se, l'aeròdrom costa a l'erari públic més de 35 milions d'euros.

Després de l'anunci de Wowereit, el principal partit de l'oposició al parlament regional, els Verds, han demanat eleccions anticipades i s'han oposat que els actuals partits de govern, l'SPD i la CDU, decideixin la successió al marge dels electors. "És el moment adequat per convocar eleccions anticipades", ha proclamat la líder dels Verds a Berlín, Ramona Pop.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut