Sant Joan Despí

TV3 parla amb un combatent jihadista procedent del Maresme tres dies abans que morís

Dies després de parlar amb TV3, el jove va morir. La seva família està consternada

RedaccióActualitzat

L'execució del periodista James Foley a mans d'un ciutadà britànic ha disparat la preocupació als països occidentals, d'on provenen molts jihadistes que decideixen viatjar el Pròxim Orient per anar a fer la guerra. Entre els joves que han marxat a Síria i l'Iraq també n'hi ha de catalans. TV3 ha volgut saber qui són, quines són les seves motivacions i com ho viuen les seves famílies.

Un equip de reporters de TV3, format per Anna Teixidor i Marc Faro, ha pogut contactar amb alguns d'aquests jihadistes, com en Sayaf, que té 24 anys. D'origen marroquí, ha viscut a Catalunya i té el permís de residència que li permet circular lliurement per la Unió Europea.

TV3 l'ha conegut a través de les xarxes socials. En una entrevista amb els periodistes, Sayaf diu que va arribar a Síria fa dos anys procedent del Marroc per integrar-se a l'Estat Islàmic, el grup jihadista sunnita que lluita a Síria i a l'Iraq per imposar-hi la seva interpretació de l'islam. Assegura que viu a Raqqa, que parla des d'un locutori i que es troba molt bé. "La rutina? Estic molt, molt bé. La vida a la jihad està molt bé. El profeta ens va dir que la jihad era una bona manera de treure les males coses de dins. Gràcies a Déu, estic molt content i en pau", assegura el jove.

Sayaf ensenya, a més, l'arma de combat i explica que ha lluitat a Alep, a Homs i a l'Iraq. Des de fa uns mesos, entrena els seus companys. Segons diu, fa la jihad amb convenciment, i justifica les accions del seu grup. Ens ho explica en àrab perquè diu que s'expressa amb dificultat en castellà.

"La jihad, en la nostra religió, és una obligació. Al·là, en una xura de l'Alcorà, ens recomana estar preparats i reservar-nos tota la força per intimidar l'enemic. És una obligació en la nostra religió. Quan sentim que el rei de l'Aràbia Saudita, Amèrica o Europa han donat suport a una facció o a una altra, ens posem contents, perquè al final sabem que tots aquests diners seran per a nosaltres", diu.

Tres dies després d'aquesta entrevista, els periodistes de TV3 perden el contacte amb ell i els fan saber que ha mort. La imatge de màrtir de Sayaf al Facebook és la prova definitiva.

La família, d'origen marroquí, però establerta a Catalunya des de fa anys, també ho ha confirmat. En Sayaf havia marxat sense dir res a la família, que, sense estar-hi d'acord, ho va haver d'acceptar amb resignació.

Molts combatents jihadistes, com en Sayaf, combinen la lluita armada en regions en conflicte amb una intensa activitat a les xarxes socials. Són molt actius i parlen amb seguidors d'arreu del món que segueixen la seva vida al front dia a dia.

Mentre estava a Catalunya, en Sayaf va viure al Maresme i, en l'entrevista amb els periodistes de TV3, va assegurar que almenys deu persones havien marxat d'aquesta comarca cap a Síria. Però fins a quin punt podem saber amb certesa quantes n'han marxat? La discreció d'aquells que opten per anar a la jihad és absoluta.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut