Kiev

Ucraïna denuncia una invasió russa que l'OTAN xifra en més de 1.000 soldats

Kiev ha sol·licitat una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU després de denunciar un desplegament militar rus a l'est d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

El Consell de Seguretat de l'ONU s'ha tornat a reunir en una sessió d'urgència per analitzar la crisi d'Ucraïna. La representació ucraïnesa davant l'ONU ha sol·licitat la reunió -amb el suport de Lituània, que ocupa un lloc no permanent en el Consell- a causa del "deteriorament de la situació" i les "amenaces a la integritat territorial" del país.

A l'inici de la sessió, el representant ucraïnès ha denunciat una "invasió militar directa" de Rússia i ha assegurat que prop de la frontera hi ha "més de 45.000 militars, 160 tancs i 1.360 vehicles blindats" de l'exèrcit rus. Ucraïna exigeix al Kremlin "que retiri les seves tropes" i ha reivindicat que es reserven "el dret d'autodefensa". Diversos països occidentals han manifestat el seu suport a la delegació ucraïnesa.

Aquesta reunió arriba enmig de denúncies d'Ucraïna que tropes russes han entrat al seu territori, uns fets que el Kremlin ha negat. El president ucraïnès, Petró Poroixenko, ha denunciat un desplegament militar de Rússia al seu país. "Han entrat columnes amb tecnologia militar pesant, una gran partida d'armes i tropes d'unitats regulars de la Federació Russa", ha dit Poroixenko a l'inici d'una reunió urgent del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna.

Segons el govern de Kíev, l'ajuda militar russa està permetent la resistència dels separatistes i fins i tot el seu avenç cap a punts estratègics. Alguns membres de l'executiu ucraïnès ho qualifiquen d'invasió directa. "He decidit suspendre la meva visita a Turquia, ja que la situació s'ha agreujat bruscament a la província de Donetsk, sobretot a Amvrosievka i Starobeshevo, arran de la incursió de tropes russes a Ucraïna", ha dit Poroixenko.

Mil soldats lluitant a l'est del país

L'OTAN s'ha fet seves aquestes acusacions i xifra en més de mil el nombre de soldats russos que estan lluitant a l'est d'Ucraïna. Aquesta suposada ajuda de tropes russes hauria estat determinant, per exemple, en la batalla a la ciutat estratègica de Novoazovsk, a la costa oriental, que ha caigut en mans dels rebels prorussos. A la vegada, els mateixos separatistes parlen de la mort d'onze civils en els bombardejos de l'exèrcit ucraïnès a Donetsk.

Més enllà de la captura confirmada de deu soldats de Rússia a principis de setmana, els mateixos separatistes han admès que compten amb l'ajuda de 3.000 o 4.000 ciutadans russos en els combats contra l'exèrcit. Afirmen, això sí, que col·laboren amb ells de forma voluntària. El Kremlin, però, nega haver desplegat soldats a Ucraïna.

Diversos mitjans de comunicació russos independents i una ONG de mares de militars també han denunciat que molts soldats han mort o han estat ferits a l'interior d'Ucraïna. Es parla de fins a 400. Alguns haurien estat enterrats en secret al nord de Rússia. El Kremlin ha dit que treballa per contrastar aquestes informacions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut