Barcelona

Els actes institucionals de la Diada es traslladen al dia 10 a la Llotja de Mar

Els actes de la Diada començaran el 10 de setembre amb un homenatge al fossar de les Moreres, un acte institucional a la Llotja de Mar i actuacions musicals i de dansa al barri de la Ribera i el Gòtic

RedaccióActualitzat

Just quan queden dues setmanes per a la Diada, el govern i el Parlament han presentat els actes de l'Onze de Setembre, que enguany commemora el Tricentenari. El vicepresident primer de la cambra catalana, Lluís Coromines, i el portaveu del govern, Francesc Homs, han destacat que es tracta d'un "any excepcional". Coromines ha dit també que espera que sigui una "Diada en defensa de la nostra sobirania i de les nostres llibertats".

Una de les principals novetats respecte als anys anteriors, és que el tradicional acte institucional es feia al parc de la Ciutadella el dia 11 al matí ja no es farà. Aquest any els actes institucionals s'han traslladat al dia 10. Començarà amb una ofrena floral al fossar de les Moreres "amb el màxim rang del nostre país", ha dit Homs; és a dir, amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el seguirà un breu acte institucional a l'edifici de la Llotja de Mar de Barcelona.

Immediatament després, a les 21.00, començarà el que s'ha anomenat "nit blanca", un seguit d'actuacions teatrals i de dansa, que es faran fins les 12 de la nit, al barri de la Ribera i del Gòtic, on es van produir els fets del 1714 a la ciutat. Entre ells, destaca "L'Ira dels peixos", en col·laboració amb la Fira de Tàrrega, que es farà, precisament, al parc de la Ciutadella.

El mateix dia 11, a les 8 del matí, davant del Born Centre Cultural, hi haurà un altre acte carregat de simbolisme: 300 violoncel·listes interpretaran una peça composta expressament per a l'ocasió i que compta amb Josep Maria Mestres com a director artístic i amb Albert Guinovart, entre d'altres. Homs ha explicat que aquest acte "pretén simbolitzar el mateix moment de la caiguda del conseller en cap Rafael Casanova".

Sobre el cartell, Homs ha explicat que està pensat per a l'espai audiovisual i simbolitza la "construcció col·lectiva, el pas del temps que Catalunya s'ha anat fent" des del 1714 fins ara.

La medalla d'Honor del Parlament s'entregarà el dia 9 a Josep Carreras, pel seu vessant: carrera artística, de projecció internacional, i per la seva tasca solidària: el 1988 va crear la Fundació Internacional Josep Carreras per lluitar contra la leucèmia, malaltia que ell mateix va patir. Es farà el dia 9 per motius d'agenda del tenor.

El portaveu del govern ha retret que el PPC i Ciutadans no vulguin assistir als actes de Diada i assegura que ningú pot sentir-se exclòs perquè "hem tingut gran cura per ser respectuosos amb tothom". "Ningú s'hi pot sentit exclòs sinó volent", ha afegit.

Sigui com sigui, Homs i Coromines han fet una crida a la ciutadania a participar massivament als actes reivindicatius de la Diada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut