Sant Joan Despí

TV3 analitza el paper de les xarxes socials per sumar suports a la jihad

L'Estat Islàmic rep suports de tot el món i també de Catalunya a través de les xarxes socials. TV3 ha entrevistat un dels simpatitzants d'aquest grup, que assegura que la informació dels mitjans occidentals és falsa

RedaccióActualitzat

L'Estat Islàmic, un dels grups jihadistes sunnites que estan combatent a Síria i a l'Iraq, està rebent suport a través de les xarxes socials de tot el món, també de Catalunya. Es tracta de simpatitzants que s'han fotografiat a ciutats espanyoles o al seu domicili particular mostrant des de l'anonimat el seu suport.

TV3 ha entrevistat un d'aquests simpatitzants,  que justifica algunes de les accions d'aquests grups jihadistes i assegura que la informació dels mitjans occidentals és falsa. El jove va acceptar fer l'entrevista a l'habitació d'un hotel lluny del domicili familiar. Volia amagar tots els detalls de la seva biografia perquè era conscient que amb el que publica al Facebook i el que diria aquí el podien acusar d'apologia del terrorisme.

Fa dos anys va crear tres perfils. Un de jihadista, un altre de salafista i el seu personal, amb el qual es relaciona amb els amics i la família. "Vaig veure que hi havia gent que donava el seu suport des de diferents països d'Europa i l'Àfrica. Hi ha molta gent que està d'acord, però no parlen. Creen un perfil fals a Facebook i allà és on publiquen, comenten i parlem amb gent".

En el perfil jihadista, el jove es dedicava a compartir els continguts de la pàgina oficial de l'Estat Islàmic, el grup jihadista sunnita que lluita a Síria i a l'Iraq per imposar la seva visió de l'Islam. "Al principi, quan no publicava res tenia 200 o 300 (amics) però quan vaig començar a publicar van augmentar els amics fins als 1.500 i de tots els llocs de Bèlgica, Alemanya, Holanda, Noruega, Anglaterra", explica el simpatitzant de la jihad, tot i que admet: "Tinc por que algun dia vinguin a casa, preguntin per mi i se m'emportin. per això tinc pensat eliminar aquest perfil de Facebook. Com a molt continuaré amb el meu Facebook personal sense prémer el 'like' ni compartir".

El jove copia tuits i vídeos, parla directament amb els combatents perquè li expliquin fil per randa els seus avanços al camp de batalla i, després, els difon.

discurs

El seu paper va canviar quan va passar de penjar continguts a crear-ne i es va fer una foto amb un cartell que ell mateix havia fet donant suport al conegut Estat de Síria i de Llevant, ara Estat Islàmic, des de Catalunya. La imatge ha donat la volta al món i fins i tot la cadena nord-americana CNN l'ha inclòs en un reportatge dedicat al suport que l'organització rep de tot el món. A la crida, s'hi han afegit altres imatges com una des de la Concha de Sant Sebastià o una altra amb gairebé 2.000 seguidors on defensa els postulats jihadistes d'aquests grups.

"Jo estic d'acord amb l'Estat islàmic perquè fan el bé i és tot el contrari del que mostra la televisió. No significa que sigui terrorista, ni extremista, ni radical ni faré res contra el govern d'Espanya. Els practiquen la xaria i si creuen que una persona ha de morir, ha de morir", explica als periodistes de TV3.

Passats uns dies, li van tancar el perfil de Facebook pel tipus de continguts que penjava. Els experts alerten de l'impacte que poden tenir a les xarxes socials aquests simpatitzants. Asseguren que es tracta de persones que potser en el futur poden tenir problemes amb la justícia per la seva radicalització i perquè després donin un pas més i s'integrin en un grup violent potser ja no a Catalunya però si a Síria o Mali, per exemple.

El cas d'aquest jove català no és aïllat. Les xarxes socials formen part també del camp de batalla. Han estat un punt d'inflexió en una guerra que ha reclutat bona part dels seus combatents arreu del món, també a través d'internet. I no només de reclutament sinó també de finançament i, sobretot, de difusió de la seva interpretació de l'Islam.

Aquesta crònica forma part d'una sèrie de reportatges que han preparat els serveis informatius de TV3 sobre jihadistes catalans. S'emetrà al "Telenotícies migdia" d'aquest dijous. Podeu seguir el debat a les xarxes a través de l'etiqueta #JihadistesCatalansTV3.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut