Carlos Osoro, el nou arquebisbe de Madrid, en una imatge d'arxiu.
Carlos Osoro, el nou arquebisbe de Madrid, en una imatge d'arxiu.
Ciutat del Vaticà

Carlos Osoro, nou arquebisbe de Madrid en substitució de Rouco Varela

Osoro era fins ara arquebisbe de València, plaça que ocuparà Antonio Cañizares

RedaccióActualitzat

Antonio Maria Rouco Varela deixa l'arquebisbat de Madrid. El papa Francesc ha acceptat la seva renúncia i ha nomenat com a successor Carlos Osoro, que fins ara era arquebisbe de València. La plaça valenciana l'ocuparà Antonio Cañizares, que torna a la seva terra malgrat que havia sonat com a substitut de l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

Abans de renunciar a l'arquebisbat, Rouco Varela va deixar el març passat la presidència de la Conferència Episcopal Espanyola, càrrec que ara ocupa l'arquebisbe de Valladolid, Ricardo Blázquez. Un cop feta oficial la seva sortida, Varela passarà a ser arquebisbe emèrit i cardenal elector al Vaticà fins que compleixi els 80 anys.

Carlos Osoro, nou arquebisbe de Madrid, té 69 anys i abans d'ocupar la plaça de València havia estat bisbe d'Ourense i arquebisbe d'Oviedo. Actualment, a més d'arquebisbe és vicepresident de la Conferència Episcopal. Osoro va néixer a Castañeda, a Cantàbria, en una família acomodada. Va estudiar Magisteri, Pedagogia i Matemàtiques.

Es va iniciar en la carrera docent fins que va trobar la seva vocació i va ingressar al seminari a Salamanca. És sacerdot des del 29 de juliol de 1973, quan va ser ordenat a Santander. Des de llavors ha anat escalant càrrecs fins a arribar a l'arquebisbat de la capital espanyola. D'ell diuen que és conservador però moderat, i obert al diàleg. El papa Francesc es refereix a Osoro amb el sobrenom d'"El Pelegrí".

La substitució de Rouco Varela es deu al fet que el prelat ja té 75 anys, que és l'edat de jubilació que el cànon 401.1 del Dret Canònic estableix. Un cop arriben a aquesta edat, els religiosos han de comunicar obligatòriament la seva renúncia al papa i és el pontífex qui decideix si l'accepta o no. Rouco Varela, arquebisbe de Madrid durant els últims 20 anys, va presentar la renúncia l'agost de 2011, però no ha estat fins aquest dijous que el papa Francesc ha decidit acceptar-la.

Anar al contingut