Sant Joan Despí

TV3 accedeix a vídeos d'Estat Islàmic per captar joves a través d'internet i integrar-los a la jihad

TV3 accedeix a imatges que l'Estat Islàmic utilitza per captar joves a tot el món i integrar-los a la jihad

RedaccióActualitzat

Què sedueix els joves que s'apunten a la jihad? Quins al·licients hi troben? Amb quina finalitat hi van? Els assassinats massius o la cruesa de les decapitacions formen part del contingut d'uns vídeos que resulten tècnicament força efectius per reclutar nous jihadistes. A través d'internet i de xarxes socials alternatives, l'Estat Islàmic fa proselitisme utilitzant les últimes tecnologies audiovisuals i les estratègies de màrqueting més actuals.

TV3 ha tingut accés a algunes de les imatges que l'Estat Islàmic utilitza per captar joves a tot el món i integrar-los a la jihad. En aquests vídeos s'enalteix el servei i l'entrega dels joves captats per a la jihad i s'intimida aquells que consideren els seus enemics.

Els combatents jihadistes volen demostrar que la guerra no sempre es guanya al camp de batalla. "Ells tenen absolutament clar que, en el món actual, val més una imatge que una divisió. Coneixen les tecnologies, saben en quin escenari es troben i saben com utilitzar-ho al màxim", creu el coronel Pedro Baños, que va ser cap de contraintel·ligència de l'Euroexèrcit. Combatents recitant sures de l'Alcorà, crides a combatre els infidels, imatges o sermons fan guanyar adeptes a l'Estat Islàmic i també milions de dòlars en donacions a través d'internet.

En els darrers mesos han proliferat centenars de webs que no sempre estan controlades per l'aparell propagandístic de l'organització. Aquestes pàgines, fetes per autèntics experts en el ciberespai, són difícils de controlar pels serveis de contraespionatge, però la violència que s'hi mostra els podria acabar passant factura. Manuel R. Torres Soriano, professor expert en propaganda jihadista, pronostica que, "a mesura que els grups controlin cada vegada menys el que els altres veuen sobre els seus actes, és més fàcil que la gent percebi quina és la realitat d'aquests moviments".

Aquesta crònica forma part d'una sèrie de reportatges que han preparat els serveis informatius de TV3 sobre jihadistes catalans. Podeu seguir el debat a les xarxes a través de l'etiqueta #JihadistesCatalansTV3.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut