Washington

Un estudi genètic dels primers casos d'Ebola a Sierra Leone indica que el virus es va expandir des de Guinea

La investigació, que publica la revista "Science", demostra que el virus canvia molt ràpidament i que es va escampar per Sierra Leone a partir de 13 dones que van assistir a l'enterrament d'una curandera

RedaccióActualitzat

L'anàlisi genètica de 99 mostres de l'actual virus de l'Ebola, procedents de 78 pacients, ha donat nova informació i ha demostrat que el brot que afecta aquest any quatre països de l'Àfrica Occidental és una variant de la primera soca detectada el 1976 al Zaire, actualment República Democràtica del Congo.

Anys més tard, va aparèixer de sobte a Guinea, sembla que per un únic contacte amb el focus d'infecció (possiblement un ratpenat) i es va propagar de persona a persona durant mesos, segons un estudi publicat aquest dijous a la revista "Science".

El treball l'han fet investigadors de l'Institut Broad i la Universitat de Harvard en col·laboració amb científics locals, cinc dels quals es van infectar i van morir. Els autors, que han dedicat l'estudi a la memòria dels cinc col·laboradors que no l'han pogut veure publicat, pensen que l'origen del brot podria ser una curandera que havia tractat malalts infectats amb el virus de l'Ebola a Guinea i que va acabar morint a Sierra Leone. Entre els primers infectats a Sierra Leone, hi havia 13 dones que havien anat al funeral de la curandera.

El virus muta molt ràpidament

Les mostres de sang d'aquests malalts ha permès estudiar com el virus canvia. S'han trobat més de 300 canvis genètics que diferencien aquest brot dels anteriors. Això també ha fet pensar que el virus s'ha escampat, en l'última dècada, a través d'hostes animals, des de l'Àfrica Central. No se sap segur quin és l'animal culpable de l'expansió, però amb tota probabilitat seria alguna espècie de ratpenat frugívor (que menja fruita),  perquè hi ha poblacions que s'estenen des de l'Àfrica Central fins a Guinea.

Els investigadors pensen que aquestes dades permetran abordar futurs tractaments i vacunes per a l'Ebola i les han cedit a altres grups de científics perquè puguin continuar les investigacions. El brot de 2014, que va començar el mes de febrer, s'ha considerat excepcional per la xifra de víctimes (la taxa de mortalitat és del 78 per cent) i per l'extensió a diferents àrees molt poblades de Libèria, Sierra Leone i Nigèria.

Transmissió

Segons l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, el virus de l'Ebola s'introdueix en la població humana per contacte estret amb òrgans, sang, secrecions i altres líquids corporals d'animals infectats. Posteriorment, el virus es propaga de persona a persona, per contacte directe amb òrgans, sang, secrecions o altres líquids corporals de persones infectades o per contacte directe amb materials contaminats per aquests líquids. Les cerimònies d'inhumació en què hi ha contacte directe amb el cadàver també poden ser causa de transmissió.

Els homes poden continuar transmetent el virus pel semen fins a 7 setmanes després de la recuperació clínica.

L'OMS ha xifrat en 1.552 les persones mortes per Ebola als quatre països afectats per la malaltia: Guinea, Libèria, Sierra Leone i Nigèria. En total, se n'han detectat poc més de 3.000 casos. L'OMS ha advertit que aquest brot podria acabar afectant 20.000 persones abans de remetre.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut