El ministre Ruiz-Gallardón en una imatge d'arxiu.
El ministre Ruiz-Gallardón en una imatge d'arxiu.
Madrid

Gallardón proposa reduir el nombre d'aforats de 17.000 a 22 amb la nova llei del Poder Judicial

El ministre de Justícia vol introduir aquest canvi a la nova Llei Orgànica del Poder Judicial, que encara s'ha de tramitar al Congrés

RedaccióActualitzat

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha plantejat un canvi substancial en el sistema d'aforaments espanyol i proposa passar dels 17.621 aforats que hi ha actualment a només 22. Aquesta modificació s'introduirà en la nova Llei del Poder Judicial, que encara s'ha de tramitar al Congrés.

En una entrevista al diari "El País", el ministre admet que la situació actual s'ha de sotmetre a una revisió profunda i que cal una regeneració democràtica. Segons el seu parer, els aforaments que haurien de mantenir-se a Espanya són els de la Família Reial, el president del govern espanyol, els presidents autonòmics, els presidents del Congrés i el Senat, el president del Tribunal Constitucional i el del Suprem.

Gallardón ha lamentat que la proposta no es pugui realitzar a través de la modificació de la Llei Orgànica, perquè alguns d'aquests aforaments estan recollits a la Constitució i als estatuts d'autonomia, "que no poden ser modificats per una norma d'aquest tipus". "Correspondrà als partits, mitjançant un pacte, reformar els estatuts d'autonomia i la Constitució".

El titular de Justícia considera que l'aforament "no ha de ser un privilegi" perquè pot ser una minva en un dret fonamental, "que és el dret a la revisió d'una sentència condemnatòria". Malgrat això, la societat espanyola no ho percep així i cal una "resposta per part del legislador".

Gallardón s'ha mostrat en desacord amb el fet d'inhabilitar un partit polític per finançament il·legal i sosté que és la persona la que ha de respondre judicialment. Sobre els indults concedits a polítics, considera que hauria d'establir-se un "criteri polític i de control". En tot cas, ha afirmat que el govern "és el que menys indults ha donat en democràcia i el que més ha rebutjat".

Reaccions de l'oposició

També en la roda de premsa del Consell de Ministres, Soraya Sáenz de Santamaría ha reconegut que el govern espanyol vol abordar la reforma sobre el nombre d'aforats que hi ha a l'Estat. L'oposició ho veu de bon ull, però demana diàleg i la compareixença del ministre de Justícia al Congrés per explicar tot el pla.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat anar més enllà i, per exemple, acabar amb els indults polítics.

El dirigent socialista ha assegurat que el govern trobarà el PSOE en totes aquelles mesures que impliquin neteja, regeneració democràtica i reducció dels privilegis, que és com són percebuts per la societat espanyola.

Tot i això, ha recordat que la proposta de Ruiz-Gallardón implica una reforma constitucional i s'ha preguntat si el president del govern li dóna suport.

El líder d'IU, Cayo Lara, vol que el govern vagi més enllà i que no deixi ni tan sols els 22 aforats que proposa el ministre de Justícia en la seva iniciativa, que, sosté, "no estaria a sobre de la taula" si no fos per la pressió social i la d'algunes forces polítiques. Ha dit que deixa en "quarantena" aquesta proposta fins a veure com es concreta "sobre el paper".

La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, s'ha compromès a donar suport al govern en la reducció del nombre d'aforats, si bé ha recordat que va ser el seu partit que va demanar aquesta mesura, i espera que aquest anunci de l'executiu no sigui una "mentida" o es quedi en un anunci "propagandístic".

 

Anar al contingut