Kíev

Ucraïna busca empara a l'OTAN mentre Putin tensa encara més la corda

El secretari general de l'OTAN ha exigit a Rússia que posi fi a les "accions militars il·legals" a Ucraïna

RedaccióActualitzat

"Conjectures", així ha definit Rússia les greus acusacions que està desplegant tropes regulars o envaint l'est d'Ucraïna. Per Moscou, aquests rebels actuen per voluntat pròpia i encara és hora que Occident presenti proves concloents conforme l'exèrcit rus està implicat en el dia a dia de la guerra al país veí. És més, ho interpreta com una maniobra de Kíev i Europa per tapar els últims èxits dels separatistes prorussos.

Lluny de calmar l'ambient, Putin ha recordat que Rússia és una important potència nuclear, ha comparat les operacions de l'exèrcit ucraïnès amb les de l'ocupació de l'alemanya nazi i ha dit que s'ha de forçar Kíev a negociar seriosament amb els rebels. La culpa de la crisi, creu Moscou, és de la ceguera política d'Ucraïna i de les interferències occidentals.

"Per molt trist que sigui, això em recorda fins i tot la Segona Guerra Mundial, quan els ocupants fascistes-alemanys, les seves tropes, van envoltar les nostres ciutats, com Leningrad, i van disparar contra aquestes poblacions i els seus habitants."

Però avui Kíev ha fet un dels gestos que més poden irritar Putin. El govern diu que abolirà l'estatus de país neutral que té Ucraïna i que està decidit a rellançar el procés d'adhesió amb l'OTAN. I des de l'Aliança Atlàntica no es descarta la incorporació d'Ucraïna i ja han dit que estan disposats a obrir-li la porta si compleix els requisits necessaris. En aquest context, l'OTAN ha exigit a Moscou que posi fi a les "accions militars il·legals" a Ucraïna i el seu suport als separatistes prorussos, i faci passos "immediats i verificables" per rebaixar la tensió. "Condemnem en els termes més enèrgics la indiferència de Rússia davant les seves obligacions internacionals", ha afirmat el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen.

Per molts analistes, tota aquesta crisi, que ja ha matat 2.500 persones, és precisament per evitar això, l'ingrés d'Ucraïna a l'OTAN. Si es produís, primer Moscou perdria definitivament una part d'Europa que considera mig seva, i segon i més important, l'OTAN hauria de fer la guerra amb Rússia per defensar un membre com Ucraïna. I Putin sap que, malgrat la retòrica, com més problemes i inestable sigui Ucraïna, més difícil ho tindrà per entrar a l'Aliança Atlàntica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut