Madrid

Retrat dels jihadistes espanyols

En aquest reportatge aprofundim en els motius que porten alguns joves que viuen a Barcelona, Tarragona o Madrid a radicalitzar-se. Fernando Reinares, professor a Madrid i a Georgetown, probablement la màxima autoritat en la matèria a l'Estat, ens ha fet el retrat dels jihadistes espanyols.

Televisió de CatalunyaActualitzat

Entre els joves occidentals radicalitzats hi ha també catalans. La majoria han sortit de Barcelona i la seva àrea metropolitana, però també de Tarragona i Girona. De la resta de l'Estat, també han sortit de Madrid, Ceuta i Melilla. Més enllà de la seva procedència, hem volgut aprofundir en els motius que els porten a radicalitzar-se.

Fernando Reinares, professor a Madrid i a Georgetown, probablement la màxima autoritat en la matèria a l'Estat, ens ha fet el retrat dels jihadistes espanyols.

No hi ha un únic perfil. La majoria dels que han sortit de l'estat espanyol són homes que tenen entre 20 i 40 anys, encara que també hi ha dones i famílies senceres. Un perfil molt divers que revela que no es tracta tant de la seva situació socioeconòmica, sinó del fet que hagin estat exposats a agents de radicalització. Un procés que pot durar setmanes, mesos i, fins i tot, anys, però que el conflicte de Síria ha accelerat per les expectatives generades arran de la creació d'un califat. Les xarxes socials hi han jugat un paper decisiu, però també personatges carismàtics dins la comunitat que han exercit la seva influència.

Fernando Reinares assegura que els que han marxat ho fan perquè no se senten identificats ni amb el país de la nacionalitat dels seus pares ni tampoc amb la societat d'acollida. Són, diu, generacions que no se senten d'enlloc i "això els fa vulnerables a l'atractiu d'algunes identitats fortes que els proporcionen una sensació de pertinença".

L'expert manté que l'amenaça pel retorn dels que han anat a lluitar ha de preocupar més Europa que els Estats Units per la continuïtat geogràfica i perquè més del 40% dels combatents són europeus o tenen el permís de residència. Un perill que qualifica de "potencial".

Una amenaça que requerirà que els països de la Unió Europea facin un esforç comú amb polítiques conjuntes per que abordar-lo.

Podeu recuperar tots els reportatges sobre el fenomen jihadista a Catalunya el·laborats per TV3 en aquest especial.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut