Brussel·les/Kíev

Brussel·les parla de sancions a Rússia mentre els separatistes ucraïnesos continuen les seves incursions militars

Mentre els caps de seguretat estan reunits a Brussel·les per intentar donar una resposta a la crisi d'Ucraïna, Kíev acusa els separatistes d'obrir un altre camp de batalla al mar d'Azov

RedaccióActualitzat

Reunió extraordinària a Brussel·les dels caps d'estat i de govern per intentar donar una resposta a la crisi d'Ucraïna. La intenció del Consell Europeu és endurir les sancions a Rússia després de la incursió militar en territori ucraïnès.

I mentre a Brussel·les es parla de noves sancions davant el president ucraïnès, que ha dit obertament que el seu país està sent envaït per Rússia, el Ministeri de Defensa d'Ucraïna assegura que els tancs russos han destruït una petita localitat a prop de la frontera, a la província de Lugansk.

Lugansk va ser el primer front que van obrir els separatistes russòfons a l'abril. Però des de dijous, per sorpresa, i amb l'ajut directe de l'exèrcit rus, segons Kíev, els separatistes russòfons van obrir un altre camp de batalla al sud, a la riba del mar d'Azov, amb l'objectiu més que probable de conquerir la ciutat portuària de Mariúpol. Milers dels seus mig milió d'habitants ja n'estan fugint. Molts dels residents preparen sacs de sorra i trinxeres per intentar defensar-la.

Així parla Tatyana Ignatchenko, una habitant de Mariúpol:

"Sóc periodista, però abans que res resident de Mariúpol. Ahir vaig venir aquí a filmar la gent treballant. Avui he tornat per ajudar-los perquè sé que només nosaltres defensarem la ciutat".

Quan ja es donava per acabada la rebel·lió secessionista, dimecres, amb l'ajut de centenars de tancs i soldats russos segons Kíev i l'OTAN, van obrir un segon front al sud amb la conquesta de Novoazovsk, a només 50 quilòmetres de Mariúpol. L'ofensiva ha permès als prorussos avançar també a la província de Lugansk, amb la conquesta de Novosvitlivka, que hauria quedat destruïda, segons el govern. Andriy Lysenko, portaveu del Consell de Seguretat i Defensa d'Ucraïna explica l'experiència:

"Han arribat els tancs russos i han destruït pràcticament totes les cases. Els experts ho comparen amb les maneres de fer de l'exèrcit rus a Txetxènia."

L'ONU ha certificat 2.600 morts, però fa tres dies que no se'n compten, el mateix temps que fa que l'exèrcit ucraïnès està en retirada.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut