El ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Brussel·les

Dijsselbloem pot avortar l'elecció de De Guindos per presidir l'Eurogrup tot i el consens de l'eurozona

El seu nom sembla el favorit perquè hi ha consens entre els països de l'eurozona, però Holanda ha revelat que Dijsselbloem vol repetir en el càrrec

RedaccióActualitzat

El ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, haurà de suar per ser elegit per presidir l'Eurogrup. El candidat de Mariano Rajoy parteix com a favorit perquè té el suport dels països de l'eurozona, però és molt probable que s'hagi d'enfrontar a l'actual president, Jeroen Dijsselbloem.

La cimera extraordinària de caps d'estat i de govern de la Unió Europea semblava que portava bones notícies per a la candidatura de De Guindos. El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, admetia aquest dissabte que hi ha consens entre els països de l'eurozona, Alemanya inclosa, al voltant del nom de De Guindos.

Espanya ja es fregava les mans, tot i que l'elecció no es farà fins al juliol de l'any que ve. Hores després, però, Holanda ha posat pals a les rodes. El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha explicat que l'actual president de l'Eurogrup, Jeroen Dijssebloem, complirà el seu mandat i ha avançat que podria repetir com a candidat.

"Hi ha una alta probabilitat que Dijssebloem torni a ser candidat a la presidència de l'Eurogrup"

El president espanyol ha explicat que les opcions del ministre d'Economia per obtenir la presidència de l'Eurogrup no s'han tractat a la reunió de líders europeus d'aquest dissabte. En canvi, s'ha mostrat optimista respecte al nom de Miguel Arias Cañete, que podria obtenir una cartera de comissari. En aquest cas, Rajoy sí que ha admès una conversa amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Rajoy ha destacat, això sí, els "suports molt importants" que té De Guindos entre els socis europeus, tot i que el govern sigui "conscient" que l'actual president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, "té el seu període de mandat", que expira el juny del 2015.

"Fa dos anys ningú pensava que el ministre d'Economia espanyol podia ser president de l'Eurogrup i avui té una majoria molt important a favor. Senyal que les coses estan canviant al nostre país"

Anar al contingut