Pluges juliol/agost (Font: SMC).
Pluges juliol/agost (Font: SMC).

Dos mesos de pluges extraordinàries en alguns indrets del país

Diem adéu al mes d'agost amb unes dades espectaculars pel que fa a les pluges. Si hi afegim els registres del juliol, el resultat és un parell de mesos de precipitacions rècord en alguns indrets.

Actualitzat

S'acaba el mes d'agost i és moment de fer un primer petit balanç del temps que hem tingut. La sensació és ben clara: l'estiu ha estat poc estiuenc. S'ha caracteritzat per la nuvolositat força constant, per la manca de calor extrema i per unes precipitacions freqüents i significatives a molts indrets. Si comptabilitzem també les pluges del juliol, trobem alguns registres rècord.

Girona i l'Estartit

El terç nord del país ha rebut les pluges més generals i abundants en general. Dos indrets amb registres històrics han estat Girona i l'Estartit. Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), fins al matí del 31 d'agost, l'estació de Girona ha recollit 278 mm de pluja en el còmput dels dos mesos, la xifra més alta des de l'any 1906. A l'Estartit, segons les dades de l'observador Josep Pascual, han caigut 175 mm, el valor més alt des del 1967.

Al mapa adjunt podem veure alguns registres destacats i força irregulars. Localitats com Olot o Girona han rebut més del doble de la pluja habitual per aquest període de dos mesos. En el cas d'Olot, el registre ha superat els 300 mm.

També ha plogut per força per damunt de la mitjana a Sort o Vic. El temps ha estat una mica més humit del normal a Solsona, Sabadell, Lleida o Barcelona.

Al terç sud, el balanç de pluges és lleugerament negatiu en el cas d'Amposta. A Falset ha plogut la meitat de la mitjana climàtica, mentre que a Tarragona ha plogut menys de la meitat del normal.

 

Agost

Pel que fa a les dades del mes d'agost, destaquem l'informe de Pere Farrerós, de Celrà, que reporta 103 mm. Amb aquest valor, el mes ha estat el segon agost més plujós en 16 anys. A Moià, serà el quart més plujós des de 1913, amb 140 mm de pluja, bastant per sobre de la mitjana de 80 mm. Al mapa generat per meteo4U a partir de les dades del SMC, podeu veure més registres de la pluja mensual fins al dia 30, amb els pics de precipitació d'entre 150 i 220 mm situats a l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Solsonès, Osona, la Garrotxa o la Noguera.

 

 

Anar al contingut