Sant Joan Despí

Ortega a ERC: "Cap partit amb voluntat de govern pot demanar a Mas que actuï al marge de la llei"

La vicepresidenta diu que tot el que depèn del govern per fer la consulta el 9-N està a punt i que dimecres es reunirà amb els partits que donen suport a la llei de consultes per explicar-los els preparatius que hi ha en marxa

RedaccióActualitzat

La Generalitat ultima els preparatius per a la consulta del 9 de novembre. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha dit que tot el que depèn del govern català perquè "puguem manifestar el nostre anhel col·lectiu" en la consulta el 9-N està "ben lligat". Aquesta setmana, la vicepresidenta explicarà als partits que donen suport a la llei de consultes els detalls i la complexitat tècnica de fer la consulta. I és que, segons ha admès, el fet que no hagin pogut desenvolupar censos de participació o establir els punts de participació, entre altres qüestions, en dificulta la celebració. En qualsevol cas, Ortega ha insistit que "el govern té un fort compromís perquè la gent pugui votar el 9-N".

En declaracions a "Els matins" de TV3, la vicepresidenta ha respost a Mariano Rajoy, que advertia que no permetria que ningú violés la llei. Ortega li ha recordat que en un estat democràtic hi ha separació de poders i li ha demanat diàleg. A més, ha assegurat: "El contenciós entre Catalunya i l'Estat ha d'anar per la via democràtica", la política, i ha lamentat que "si no hi ha voluntat política, no hi ha solució possible". "Votar no és una dèria del president Mas ni del govern, sinó dels ciutadans", ha insistit la vicepresidenta.

En cas que el Tribunal Constitucional suspengui la llei de consultes, Ortega ha manifestat que qualsevol decisió la prendran amb els grups a favor del dret a decidir i ho faran "amb seny, rigor, responsabilitat i respectant la voluntat de la gent". "Si hem estat capaços d'acordar una data i una pregunta, estic convençuda que trobarem la sortida si hi ha una negativa del TC", ha assegurat. "La decisió no la donarà el TC, la decisió la donarem els partits de forma consensuada", ha afegit.

Ara bé, Ortega ha alertat que un partit amb voluntat de governar no hauria d'incomplir la llei i ha sentenciat: "Cap força política amb voluntat de govern pot demanar a cap govern que actuï al marge de la llei. "Estem en un estat democràtic i les lleis s'han de complir."

Ortega, a més, ha reiterat la voluntat del govern de mà estesa per "aconseguir la voluntat de pactar" i no ha volgut augurar nous escenaris que no sigui el 9-N. "Treballem perquè el 9-N puguem fer consulta amb principis legalitat. Si això no fos possible, serien les institucions catalanes i el govern qui prendrien les decisions", ha manifestat.

Per la vicepresidenta, "els problemes no són jurídics, són polítics" i ha recordat que el Consell de Garanties Estatutàries ha validat la llei de consultes. En qualsevol cas, "les ganes del poble català d'expressar-se no s'acaba en el 9 de novembre".

Sobre el "cas Pujol", s'ha mostrat convençuda que l'expresident donarà explicacions al Parlament. I ha afirmat que ara "més que mai hem de recuperar la confiança amb les institucions, i és important que l'expresident pugui anar al Parlament".

ERC demana a CiU que compleixi els acords

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha demanat a CiU i al govern que compleixin els "compromisos" adquirits amb els ciutadans per celebrar la consulta sobiranista el 9 de novembre davant un Tribunal Constitucional "altament polititzat" que no ha d'estar "per damunt" de la voluntat majoritària dels catalans de decidir el seu futur. Per ERC, el Constitucional actua sota les "ordres" dels partits majoritaris, el PP i el PSOE, i, per tant, "no li dóna cap legitimitat".

"Les institucions catalanes no haurien de desconvocar la consulta davant un TC que actua políticament" ja que el 12 de desembre "ens vam conjurar per a una data i pregunta i la unitat d'acció és el que ha de prevaler", ha dit la portaveu independentista. Simó ha argumentat que la consulta té la "legitimitat" i la "legalitat" que li proporcionen l'Estatut i la llei de consultes que aprovarà el Parlament la segona quinzena de setembre, a més d'haver estat acordada per una "àmplia majoria" de la cambra catalana.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut