Sergei Lavrov, aquest dilluns, en la seva intervenció a Moscou.
Sergei Lavrov espera trobar vies pacífiques al conflicte ucraïnès. (Foto: Reuters)
Moscou

L'exèrcit d'Ucraïna entrega l'aeroport de Lugansk als rebels prorussos

Kíev denuncia que s'ha retirat de l'aeroport perquè s'enfrontava amb carros de combat russos

RedaccióActualitzat

Ucraïna perd l'aeroport internacional de Lugansk, que ara passa a mans dels separatistes prorussos. El setge dels rebels ha obligat Kíev ha retirar les seves tropes del segon aeroport més important de l'est del país. Un cop molt dur per a l'exèrcit ucraïnès, incapaç de fer front a l'artilleria enemiga. Segons les tropes de Kíev, la precisió dels atacs els fan assegurar que s'han enfrontat a carros de combat de Rússia.

La ciutat de Lugansk, capital de la regió amb el mateix nom, està cada vegada més controlada pels rebels, però fins ara l'exèrcit mantenia l'aeroport sota el seu domini. També aquest dilluns, trets suposadament de l'artilleria separatista han enfonsat una patrullera ucraïnesa. Hi ha dos desapareguts i set ferits.

En aquest context, Vladímir Putin i Petró Poroixenko continuen intercanviant-se acusacions. El president rus lamenta que el govern de Kíev no es vulgui asseure a negociar amb els rebels i demana sentit comú als europeus davant l'amenaça de noves sancions. El president d'Ucraïna, mentrestant, acusa Moscou de llançar una agressió directa i oberta contra el seu país.

Aquest dilluns hi ha un nou intent negociador a Minsk, a Bielorússia. Hi participen el Kremlin, el govern d'Ucraïna, els separatistes de l'est i l'OSCE, l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa. El ministre rus d'Afers Estrangers, Sergei Lavrov, ha assegurat que el seu país no intervindrà militarment Ucraïna, però alhora ha dit que pensa "protegir els seus interessos" davant de les sancions de la Unió Europea i dels Estats Units. Lavrov defensa una solució pacífica al mateix temps que afirma que preservarà els interessos de Rússia en el cas que la Unió Europea i els Estats Units aprovin noves sancions per la posició de Moscou en relació amb el conflicte ucraïnès.

Aquest diumenge el president rus, Vladímir Putin, va parlar, per primera vegada de la creació d'un estat dins d'Ucraïna, a l'est, com a via per arribar a la fi del conflicte amb els separatistes prorussos en aquella regió: "Hem de començar immediatament els debats de fons en els assumptes relacionats amb l'organització política de la societat i d'un estatut estatal per al sud-est d'Ucraïna amb la finalitat de protegir els interessos legítims de les persones que hi viuen". Putin vol donar més competències a la població russòfona de l'est i del sud de l'exrepública soviètica.

Anar al contingut