Seguidors del PNB en un míting del partit. (Foto: Reuters)
Seguidors del PNB en un míting del partit. (Foto: Reuters)
Bilbao

El PNB es desmarca de la via catalana i aposta pel model escocès

El PNB creu que el procés sobiranista català no acabarà bé i que "Escòcia és un bon exemple" a seguir per als bascos

RedaccióActualitzat

La presidenta del PNB a Biscaia, Itxaso Atutxa, pronostica que serà "molt difícil" que la via catalana prosperi. En declaracions a Ràdio Euskadi, Itxaso Atutxa ha dit: "Nosaltres estem parlant més últimament del model escocès. (...) Escòcia és un bon exemple", per l'acord sobre la consulta entre els dos governs".

Atutxa ha aclarit: "No estem en contra del model català. L'important era que els catalans estaven decidint ells mateixos com fer-ho, i continua sent una majoria molt àmplia en l'àmbit polític i institucional, i també en l'àmbit social, que crec que avala la via que han pres". Però la dirigent basca apunta que és un procés molt complicat que tiri endavant i defensa que "cal apostar per decisions bilaterals i consensuades". Itxaso Atutxa ha explicat que la via basca passa per la ponència d'autogovern del Parlament de Vitòria.

La dirigent del PNB ha assenyalat que el futur del procés català està ple d'incerteses: "A pocs dies de la consulta, no sabem què passarà i, ni tan sols, si n'hi haurà. El govern català confirma que hi haurà consulta", però Rajoy està sent "gairebé més dur que en els mesos anteriors". Atutxa ha dit que els bascos han de decidir "quina és la seva via" i ha destacat que les circumstàncies a Catalunya i a Euskadi són "molt diferents".

Anar al contingut