Barcelona

El Parlament aprova per unanimitat la compareixença de Jordi Pujol a la cambra catalana

La cambra envia la notificació a l'expresident, que ha de concretar si pensa comparèixer i quin dia ho faria

RedaccióActualitzat

La comissió d'afers institucionals del Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat la compareixença a la cambra de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol perquè expliqui els seus comptes amagats a l'estranger durant més de trenta anys.

La cambra ja li ha enviat la notificació i està a l'espera que Pujol acabi de concretar el dia. L'expresident no està obligat a assistir-hi, però tots els grups li han reclamat que ho faci amb celeritat, a ser possible aquesta mateixa setmana. En cas contrari, ERC, ICV-EUiA, la CUP, Ciutadans i el PP ja han anunciat que impulsaran una comissió d'investigació sobre el cas.

Tal com va anunciar aquest dilluns, CiU ha votat finalment a favor de la presència de l'excap del govern a la cambra. Jordi Turull, ha explicat la posició del seu grup en el sentit que, més enllà de la confessió pública, Pujol ha de donar explicacions sobre els diners que tenia sense declarar a l'estranger durant el seu exercici com a president de la Generalitat. Turull ha acusat, però, diversos grups de voler erigir-se en justiciers. El diputat de Convergència s'ha mostrat convençut que l'expresident compareixerà, "pel respecte que sempre ha tingut a aquesta cambra".

El debat ha començat amb la intervenció de Gemma Calvet, d'ERC, que ha dit que és el moment de fer net i que cal que l'expresident s'expliqui a la cambra per aclarir tots els dubtes. Calvet ha afegit que la seva presència al Parlament és necessària perquè la política "recuperi el prestigi" i es vegi únicament "com un servei públic, no com un mitjà per enriquir-se ni per enriquir les persones de l'entorn".

Marina Geli, en representació del PSC, ha demanat la compareixença urgent de Jordi Pujol al Parlament. "Cada dia que passa perdem temps", ha dit Geli, que ha reclamat que l'expresident hauria de venir a la cambra aquesta mateixa setmana.

Per part del PP, Enric Millo ha explicat que cal crear una comissió d'investigació sobre aquest afer. Millo ha dit: "Estem davant de fets greus i el conjunt de la societat catalana té dret a saber que hi ha darrera d'aquesta confessió" de Jordi Pujol.

Des del grup d'ICVerds-EUiA, Dolors Camats, ha afirmat que el Parlament exigeix les explicacions de Jordi Pujol "en nom de la transparència, però sobretot per defensar la dignitat de la institució de la presidència de la Generalitat, i de la responsabilitat cap als catalans i les catalanes".

Albert Rivera, de Ciutadans, ha demanat que Jordi Pujol i també Convergència han de donar explicacions: "Si alguna informació periodística i judicial és veritat, no estem davant només d'una família sanguínia, sinó d'una família política, que s'ha enriquit de comissions il·legals d'obres públiques a Catalunya".

Per part de la CUP, David Fernández, ha reclamat que comparegui Jordi Pujol i també altres consellers del seu govern. Fernández considera que tot plegat és "una punta de l'iceberg bastant més gran que pot afectar molta més gent".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut