Madrid

Montoro diu que arribarà fins al final "pels 30 anys de clandestinitat fiscal" de Jordi Pujol

El ministre anuncia que Hisenda es personarà com a acusació en totes les causes i considera inadmissible l'actitud de l'expresident de d'amagar-se en l'independentisme per lucrar-se privadament. Montoro també diu que Pujol es va acollir a la amnistia fiscal

Marta CarnicéActualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha comparegut davant la comissió d'Hisenda i d'Afers administratives del Congrés per parlar de frau fiscal però, sobretot, del "cas Pujol". "A ningú se li escapa que la meva presència aquí obeeix a un dels casos més greus de frau fiscal coneguts a l'Estat", ha admès, ja que l'expresident català va amagar una part de la seva fortuna a l'estranger i el cas ha provocat alarma social. "No és admissible el que ha fet Pujol. Parlem de milions d'euros amagats al fisc, no és una anècdota".

Ja en l'inici de la seva intervenció, Montoro deixava ben clara la seva posició: "Si Pujol es pensava que demanant perdó donava per tancat el cas s'equivocava". En aquest sentit, ha dit que Hisenda arribarà fins al final en la persecució contra el frau fiscal en tots els fronts: l'administrativa i la judicial. I és que, segons ha avançat, Hisenda també es personarà en els processos judicials que té l'expresident pendents. "Posarem tots els mitjans per arribar fins al final d'un assumpte tan tèrbol" i ho farà amb "totes les seves conseqüències", ha sentenciat.

Montoro ha lamentat que Pujol hagi confessat el frau però sense assumir-ne la responsabilitat. I s'ha preguntat: "De què serveix la confessió si no s'ha reparat el dany causat?" Pel titular d'Hisenda, Pujol "s'ha limitat a justificar públicament amb una carta més de 30 anys de frau continuat, de clandestinitat fiscal". "Un estat democràtic no pot permetre només un mea culpa", ha dit el ministre que també s'ha mostrat convençut que Pujol està reaccionant a "les investigacions d'Hisenda, la policia i del servei que persegueixen frau fiscal". "La confessió de Pujol no és espontània sinó el resultat d'un treball que sabia que estava en marxa i estava a punt de saltar", ha insistit.

Amagar-se en l'independentisme per lucrar-se

A més, ha acusat l'expresident d'amagar-se en l'independentisme per lucrar-se privadament.  "Cap dirigent polític sensat pot tolerar la manipulació i les actituds de cinisme polític de qui manté un discurs polític mentre en privat treballa pels interessos personals d'uns quants", ha criticat el ministre, per qui Pujol és un dirigent polític històric, "un baluard del nacionalisme català, que en els últims temps, mentre l'Agència Tributària investigava la seva fortuna familiar, s'ha reconvertit, sorprenentment, en defensor de l'independentisme".

Deixant de banda les crítiques pròpiament, el ministre ha assegurat que la llei empara els contribuents i els protegeix de confidencialitat si els ciutadans no fan pública la seva situació tributària. Ara bé, si són els mateixos afectats qui en parlen, la informació deixa de ser reservada, el "secret cau", ha dit, i és en aquesta situació que el ministre ha afirmat que té "la possibilitat i l'obligació d'aclarir aspectes del cas als quals s'ha referit el seu protagonista".

Pujol no es va acollir a l'amnistia fiscal

Així doncs, ha revelat que Hisenda investigava l'entorn de la família Pujol des de l'any 2000, quan era ministre de l'època d'Aznar. Entre les investigacions, la del cas de les ITV, que esquitxa Oriol Pujol, i l'Agència Tributària va demanar informació als Estats Units, Suïssa, Luxemburg, Andorra i Holanda, entre d'altres.

El ministre també ha explicat que Pujol no va presentar declaració tributària especial; és a dir, que no es va acollir a l'amnistia fiscal de 2012.

Uns 40.000 contribuents es van acollir a l'amnistia

Montoro, però, no només ha parlat del "cas Pujol". Ha destacat que la lluita contra el frau és una de les prioritats de l'executiu espanyol des de l'inici de la legislatura. "Si algú incompleix això perjudica el sistema sanitari, educatiu, al pagament de les pensions", ha lamentat el ministre, que ha recordat que uns 40.000 contribuents es van acollir a l'amnistia fiscal del 2012 i que els ordinadors d'Hisenda tenen més informació que mai dels seus contribuents. En qualsevol cas, ha assegurat que les rendes no declarades a partir d'aquest moment no prescriuen i ha anunciat que hi ha prop de 2.000 persones i empreses registrades en la llista de morosos.

El ministre també ha explicat que el govern espanyol ha firmat diversos acords internacionals d'intercanvi informació amb diversos països, alguns dels quals anomenats paradisos fiscals, com Mònaco o Macau. En aquest sentit, ha avançat que Hisenda farà més de 340 actuacions relacionades amb paradisos fiscals. De moment, segons ha manifestat, les mesures contra el frau fiscal han aconseguit recaptar 5.508 milions d'euros el primer semestre; es tracta de la millor dada durant aquest període de la història.

Montoro ha assegurat que la col·laboració amb la justícia és total i, en aquest sentit, ha fet saber que s'han incrementat els delictes contra la hisenda pública. Fins al juliol del 2014, hi havia 252 detinguts, un 37,5% més que fa dos anys i mig.

Sobre Gibraltar, el titular d'Hisenda ha explicat, finalment, que el contraban de tabac provoca pèrdues de més de 700 milions en impostos per a l'Estat.

El PP havia demanat la compareixença del ministre, però és a petició del PSOE, Esquerra Plural i el Grup Mixt que Montoro ha donat compte de les investigacions fetes per Hisenda sobre el cas. En el seu moment, Hisenda també va donar explicacions sobre l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut