Barcelona

Guanyem, Podem i ICV es querellen junts contra Pujol, assessorats per Villarejo

Els querellants apunten que al darrere d'aquest cas hi ha un entramat polític i empresarial de presumpta corrupció

RedaccióActualitzat

Guanyem Barcelona i Podem -amb el suport de forces d'esquerra com ICV, EUiA, la CUP i Procés Constituent, així com de diverses entitats veïnals-, han presentat una querella a l'Audiència Nacional contra Jordi Pujol i la seva família. A l'escrit presentat aquest dimarts, se'ls atribueixen presumptes delictes com tràfic d'influències, blanqueig de capitals, suborn, prevaricació i omissió del deure de perseguir fets delictius.

El document d'aquest col·lectiu d'esquerres vol demostrar que la confessió de Jordi Pujol representa "una coartada precipitada", i que el que hi ha darrere d'aquest cas és un entramat polític i empresarial de presumpta corrupció. Recordem que la jutge que porta el "cas Pujol" a Andorra va admetre a tràmit la petició d'informació del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, però que va advertir que només col·laboraria amb la justícia espanyola si, a més del delicte de blanqueig de capitals, també n'hi ha d'altres relacionats amb la corrupció. La plataforma que ha presentat aquesta nova querella contra Pujol rep l'assessorament de l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez-Villarejo, que el 1986 va intentar sense èxit processar l'expresident pel "cas Banca Catalana".

L'advocat i portaveu de Guanyem Barcelona, Jaume Asens, ha detallat aquest dimarts que la querella afecta l'expresident Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i el seus fills Jordi, Marta, Josep, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer, a més d'empresaris com Jordi Puig i Godes -germà del conseller Felip Puig- i Carles Sumarroca, cofundador de CDC i amic de l'expresident.

Colau acusa el PP i el PSOE de còmplices del cas

Des de Guanyem Barcelona, la seva portaveu, Ada Colau, ha afirmat que hi ha "indicis suficients" que l'afer no hauria estat possible sense la complicitat de CiU, el PP i el PSOE. Segons Colau: "No es tracta d'un cas personal i familiar, sinó de responsabilitats possiblement penals i segurament polítiques de tot un clan" emmarcat dins d'un sistema de corrupció estructural  -diu la portaveu de Guanyem- originat a Espanya des de la Transició.

En la mateixa compareixença informativa, Carlos Jiménez-Villarejo ha assegurat que la querella conjunta "contra el cas Pujol i tots els seus encobridors ja ha estat un triomf històric", i ha lamentat la passivitat de les seves funcions per part del ministeri fiscal.

La querella d'aquesta plataforma se suma a les ja presentades del sindicat ultradretà Manos Limpias i Platafoma per Catalunya (PxC). Aquesta formació ho va fer aquest dilluns. Acusa Pujol de frau fiscal i blanqueig de capitals. Tant Plataforma per Catalunya com Manos Limpias han demanat a la jutge que citi com a testimoni l'exconseller en cap Josep-Lluís Carod-Rovira. Divendres va afirmar públicament que un alt càrrec de CIU li havia dit que cobraven als empresaris comissions del 5%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut