Registres de pluges d'estiu.
Registres de pluges d'estiu.

Un estiu sense onades de calor i amb pluja rècord

Néstor GómezActualitzat

L'estiu a Catalunya ha estat suau, sense onades de calor, i molt plujós al nord del país

Un estiu sense estiu? No podem ser tan categòrics, però sí que és veritat que ha estat tocat o molt tocat en alguns punts del país. En primer lloc, és el segon estiu consecutiu sense onades de calor. En segon lloc, no hem tingut tongada llarga de dies consecutius de molta calor. Podríem dir, que les calorades han tingut pics de calor. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures de l'estiu han estat força normals respecte les esperades a l'estiu.

Us presentem les gràfiques de temperatura màxima de Barcelona, amb la línia de calor ubicada als 30 ºC, i Lleida, amb la ratlla de calor als 35 ºC. Mireu com a totes dues ratlles s'ha arribat de manera puntual. La campana que normalment dibuixen les màximes entre l'1 de juny i el 31 d'agost és molt plana, sense grans estridències en el període canicular, entre el 15 de juliol i 15 d'agost.

La temperatura més alta de l'estiu s'ha registrat a Vinebre amb 39,1 ºC el 10 d'agost.

La variable del temps que ha posat en dubte l'existència de l'estiu ha estat els núvols i la pluja. En general, l'estiu ha estat plujós o molt plujós, i només a les Terres de l'Ebre la pluja ha estat força minsa. Una de les coses que més sorprèn és que només trobem 19 dies sense pluja enlloc de Catalunya, d'un total de 92 que sumen juny, juliol i agost.

I per una altra banda, mireu els dies de pluja de diferents indrets del país, destaca Vielha amb 47 dies de pluja en tot l'estiu. En general, el nombre de dies a tot el Pirineu ha estat clarament superior al normal. El paraigua també ha fet força servei a Girona, ha plogut 28 dies dels 15 habituals.

El registre de pluja més gran de tot l'estiu ha estat Torelló, amb 565 l/m².

 

Anar al contingut