Nova York

Metges sense Fronteres alerta que el món està "perdent la batalla" contra l'Ebola

L'organització mèdica i humanitària demana a la comunitat internacional més recursos per poder fer front a la situació

RedaccióActualitzat

"L'anunci del 8 d'agost de l'OMS que l'epidèmia d'Ebola era una emergència sanitària global no ha estat seguida d'una acció decidida". D'aquesta manera, la presidenta de Metges sense Fronteres (MSF), Joanne Liu, ha demanat l'ajuda dels governs per contenir el virus que afecta l'Àfrica Occidental perquè "el món està perdent la batalla" contra la propagació de la malaltia.

En un discurs a la seu de les Nacions Unides a Nova York, Liu ha demanat a la comunitat internacional més recursos per finançar una xarxa d'hospitals sobre el terreny i implementar laboratoris de detecció a Sierra Leone, Guinea i Libèria, països afectats pel brot.

També des dels Estats Units, el director dels Centres de Control i Malalties, Tom Frieden, ha advertit sobre el risc que el brot d'Ebola es descontroli sense una resposta mundial per contenir-lo. "Aquest no és només un problema de l'Àfrica Occidental, ni només un problema d'Àfrica. És un problema de tot el mon i tot el món ha de respondre'n", ha explicat Frieden en una roda de premsa després de tornar d'un viatge per les zones afectades.

Segons dades de Metges sense Fronteres, només a Monròvia es necessitarien 800 llits addicionals. Stefan Liljegren, coordinador de l'ONG a la capital de Libèria, afirma que cada dia han de "rebutjar pacients perquè el nostre centre està ple". La falta d'espai a les clíniques i l'amuntegament fa que els pacients continuïn morint dins la seva comunitat, augmentant el risc de contagi. "A Sierra Leone, els cadàvers es podreixen als carrers, una situació que eleva considerablement el risc d'infeccions", insisteix l'organització.

La població està aterrida de contraure un virus per al qual no hi ha cura. Mostra d'això és la situació d'alarma que s'ha viscut a Libèria aquest dimarts. Un afectat pel virus s'ha escapat de l'hospital on estava ingressat en quarantena per buscar menjar. Això ha provocat una situació de caos al mercat, fins que el personal sanitari l'ha reduït. Libèria és el país que ha tingut més casos d'Ebola, amb 700 morts i més de 1.300 malalts confirmats.

L'últim balanç de l'Organització Mundial de la Salud (OMS) del 26 d'agost parla de 1.550 casos confirmats, 3.069 morts. L'OMS adverteix que els afectats podrien ascendir a 20.000 abans que s'aconsegueixi contenir l'avanç de la malaltia. Per controlar la situació de contagi actual, caldran de 6 a 9 mesos i un mínim de 370 milions d'euros, segons calcula l'organització.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut