Barcelona

Tots els grups menys CiU demanaran una comissió d'investigació molestos pel retard de Pujol

Els grups parlamentaris, que havien aprovat per unanimitat la compareixença, volien que fos immediata i s'han mostrat molestos pel retard en la compareixença de l'expresident

RedaccióActualitzat

ERC, ICV-EUiA, la CUP, el PPC i C's demanaran la creació d'una comissió d'investigació al Parlament sobre l'actuació de Jordi Pujol. Els tres primers partits ultimen presentar una petició conjunta en aquest sentit perquè consideren que aquesta declaració arribarà massa tard.

La diputada d'ERC Gemma Calvet ha avançat en roda de premsa la intenció del seu grup a causa de la "lamentable" dilació en la compareixença de l'expresident català. A més, ha expressat que veu poc "afortunat" l'argument de Pujol de no comparèixer a la cambra catalana abans del 22 de setembre per no interferir en "els fets de gran voltatge polític" com són la Diada, el debat de política general o l'aprovació de la llei de consultes. "El millor que pot fer [Pujol] és no fer esment" a un procés que té un "lideratge social", ha dit Calvet, per la qual cosa ha demanat a Pujol que "s'allunyi en les seves posicions públiques d'usar aquest procés per oferir la seva disponibilitat a donar explicacions" al Parlament.

ERC, ha recordat Calvet, havia reclamat la compareixença de Pujol de forma urgent, en el transcurs d'aquesta mateixa setmana, i davant la dilació en la compareixença la formació independentista ha optat per sol·licitar una comissió d'investigació parlamentària sobre frau i corrupció.

Calvet ha explicat que ja s'han iniciat les converses amb altres grups parlamentaris per aconseguir el "màxim consens" i presentar així una sol·licitud conjunta, que podrien registrar demà mateix al Parlament perquè la transparència és una "prioritat" política.

"Estàvem convençuts que Pujol compareixeria aquesta setmana per dissipar dubtes després de la seva confessió; això no ha estat així i és lamentable", ha dit la diputada independentista per justificar aquesta comissió, que ha de ser "útil" i per depurar responsabilitats polítiques i no per "fer soroll".

Iniciativa i la CUP negocien amb ERC

Els partits amb qui ERC negocia presentar conjuntament la petició de comissió d'investigació són Iniciativa i la CUP. La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha lamentat que l'expresident Jordi Pujol hagi "donat allargues" al Parlament i no comparegui amb la urgència sol·licitada, per la qual cosa el seu grup presentarà una sol·licitud de comissió d'investigació a la cambra catalana.
 
El diputat de la CUP Quim Arrufat ha demanat també una comissió d'investigació al Parlament i ha qualificat la intervenció del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés per abordar el "cas Pujol" de "missatge de capo a capo entre mafiosos".

PP i C's també la demanaran

El PP i Ciutadans també han manifestat la seva voluntat de registrar una petició semblant. No obstant, aquests dos partits no participen de la negociació amb els altres tres partits que demanaran la comissió d'investigació.

Dolors Camats ha deixat clar que el seu grup parlamentari "no entendria" demanar "una comissió d'investigació impulsada conjuntament amb el PP, que s'ha negat a una de similar al Congrés sobre el 'cas Bárcenas' i té tants 'pujols' a l'interior del seu partit", però ha suggerit que no tindran problema perquè els populars votin a favor de la seva petició.

Per la seva banda, el PSC, encara que el seu portaveu, Maurici Lucena, havia dit en un principi que creia que calia escoltar Pujol abans de demanar una comissió d'investigació, a última hora de la tarda ha anunciat que finalment "s'uneix" a la intenció de la resta de grups".

CiU ho titlla de comèdia

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha qualificat de "comèdia" que gairebé tots els grups de l'oposició reclamin ara una comissió d'investigació sense escoltar prèviament les explicacions de l'expresident Pujol.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut