El president Artur Mas ha rebut el líder del PSOE, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat.
El president Artur Mas ha rebut el líder del PSOE, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat.
Barcelona

Sánchez defensa renovar la Constitució davant Mas i l'insta a desistir de "votacions que aprofundeixin en la fractura social"

Homs no veu cap canvi entre els plantejaments del nou líder socialista i els del seu predecessor després de la primera trobada. Sánchez fa una crida a la reforma federal de la Constitució

Marta CarnicéActualitzat

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha reiterat la seva voluntat de renovar la Constitució espanyola amb l'objectiu de reconèixer la singularitat catalana i enfortir els llaços convivència i que "garanteixi el futur de tots" en la seva primera trobada amb el president Artur Mas, que ha tingut lloc al palau de la Generalitat.  En aquest sentit, ha insistit que els socialistes volen oferir una sortida dialogada al "conflicte" que sigui "constructiva, oberta i viable per a l'acord" i ha fet una crida a la negociació i no a caure en l'immobilisme ni "en votacions que aprofundeixin en la fractura social".

Sánchez ha reiterat el rebuig a la consulta del 9-N. "No acceptem la consulta del 9-N", ha dit el nou líder socialista, que ha afegit que espera que Mas no cometi cap "acte il·legal" ni inconstitucional. "Surto de la reunió amb la mateixa percepció que he entrat. Crec que Mas té clars els seus objectius i puc dir que sap perfectament quina és la posició del PSOE, que no acceptem la consulta del 9 de novembre i esperem que compleixi la seva paraula i no cometi cap acte il·legal", ha assegurat.

Després de manifestar que "portem centenars d'anys vivint junts i hem de decidir tots junts", el líder del PSOE ha sentenciat que "cap responsable pot trencar la llei i menys obligar els ciutadans a decidir entre la sensibilitat catalana o l'espanyola".

En qualsevol cas, ha estès la mà a "oferir solucions, la de l'Espanya federal, la de la suma". per Sanchez, la majoria de la societat catalana vol una "societat millor i més justa, sense corrupció, exemplar, amb justícia social, en progrés i plural", que, segons ha dit, és "l'essència de la proposta socialista, lluny de la "croada" actual, "enquistada per les trinxeres i els monòlegs creuats" entre el govern català i el de l'Estat.

El govern no veu cap canvi entre els plantejaments de Sánchez i el seu predecessor

El portaveu Francecsc Homs, que ha sortit en representació del president Mas, ha admès que entre els plantejaments del nou líder socialista no hi ha hagut cap canvi substancial respecte de l'anterior direcció encapçalada per Alfredo Pérez Rubalcaba, en la línia de la reforma constitucional. Per Homs, hi ha un "diàgnostic compartit" que és que la situació catalana cal fer-hi front. Ara bé, mentre uns aporten solucions i posen alternatives sobre la taula, encara que siguin diferents, n'hi ha "qui no n'aporta cap, el govern del PP".

Homs ha recordat que el que es planteja a Catalunya és poder votar i s'hauria de poder fer i s'ha mostrat sorprès que "no es pugui votar en context democràtic". En qualsevol cas, ha sentenciat: "Votar es votarà" i Catalunya seguirà el seu camí.

Finalment, el conseller ha assegurat que un dels objectius de la trobada era mantenir el diàleg obert amb la direcció del PSOE i s'ha complert. Entre les qüestions que han tractat, també el "cas Pujol".

Una hora abans de la reunió amb Mas, Sánchez s'ha reunit també amb el líder del PSC, Miquel Iceta, a la seu dels socialistes catalans al carrer Nicaragua de Barcelona, on han preparat la trobada amb el president

Anar al contingut