Sabadell

Bustos diu que és innocent, mentre que la resta d'alcaldes l'assenyalen com a responsable pels sobresous

L'exalcalde de Sabadell s'ha declarat innocent pels cobraments irregulars de la Federació de Municipis de Catalunya, mentre que la resta d'alcaldes l'assenyalen com a responsable

RedaccióActualitzat

L'exalcalde de Sabadell i expresident de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, ha mantingut que és innocent en el cas dels cobraments irregulars a la Federació Catalana de Municipis en el primer dia del judici per aquest cas, una investigació derivada de l'afer de presumpta corrupció vinculada a l'Ajuntament de Sabadell. 

Bustos ha declarat durant una hora i mitja davant la jutge del "cas Mercuri" i a la sortida dels jutjats, s'ha limitat a dir: "Estic molt tranquil, emetrem un comunicat". L'exalcalde ha caminat durant uns metres envoltat de càmeres fins que ha pujat a dins d'un cotxe que l'havia anat a buscar als jutjats.

Els alcaldes assenyalen Bustos com a responsable

Els alcaldes que han declarat a la tarda davant de la jutge han assenyalat Bustos com a responsableEn aquest sentit, l'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, ha dit que els responsables del dia a dia de la Federació eren el president i el secretari. 

Per la seva banda, l'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, ha advertit que els alcaldes que formen part de la FMC "no eren comptables", sinó simplement membres del comitè executiu de l'ens. Ho ha dit als mitjans en sortir de declarar. "He explicat que les retribucions que percebíem eren en funció de la nostra responsabilitat dins de la FMC". En el seu cas, ha dit que formava part de la Comissió d'Hisenda.

També l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha assegurat que tenia entès que cobrava en funció del càrrec, la feina i la representativitat que tenia a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

 

En aquest mateix sentit s'ha expressat l'exsecretari general de la FMC Adolfo Moreno. Encara que en sortir no ha volgut fer declaracions, segons fonts judicials, l'exgerent ha explicat que els alcaldes cobraven retribucions depenent de la seva responsabilitat i càrrec dins de la FMC, però ha negat que fossin dietes. Adolfo Moreno ha reconegut, en tot cas, que el concepte era indeterminat.

Les mateixes fonts assenyalen que l'exsecretari general de la FMC ha dit davant la jutge que es declarava l'IRPF i els alcaldes firmaven un paper conforme rebien aquests diners. No ha volgut comentar cap de les converses telefòniques gravades per la policia i que se li han reproduit a la sala.

"Les coses no s'han fet del tot bé"

Més contundent ha estat l'alcalde de Mataró, Joan Mora, que ha reconegut en la seva declaració davant la jutge que instrueix el cas que les coses a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) "no s'han fet del tot bé" si 40 alcaldes estan obligats a comparèixer.

Cal destacar, però, que en aquesta primera jornada només han declarat 9 dels 41 alcaldes i excàrrecs municipals de la FMC, inclòs Bustos.

Segons la Fiscalia, Bustos hauria promogut un sistema de sobresous camuflats com a despeses i dietes, segons el lloc que ocupaven els alcaldes a l'organigrama de la Federació de Municipis de Catalunya. La jutge imputa a la quarantena d'alcaldes i a l'exsecretari de la Federació un delicte contra l'administració pública. També s'investiguen tres diputats del Parlament, que també són actualment alcaldes de Reus, Castelldefels i Guissona, i una diputada del Congrés, l'exalcaldessa de Ripoll. Com que tenen la condició d'aforats, ha de ser una instància superior al jutjat de Sabadell la que els imputi.

Precisament aquest dimarts, Bustos va fer oficial la seva renúncia com a regidor de l'Ajuntament de la ciutat vallesana, l'últim càrrec que encara conservava. Així, doncs, més de dues dècades després, Manuel Bustos acaba la seva carrera política assetjat pels tribunals, sobretot per una desena d'imputacions dins el "cas Mercuri", de corrupció urbanística. El qui va ser alcalde d'aquesta ciutat durant 13 anys va renunciar per escrit a l'acta de regidor, sense haver assistit a l'últim ple.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut