Frankfurt

El Banc Central Europeu abaixa encara més els tipus d'interès i els deixa al mínim històric del 0,05%

L'organisme també aprova l'aplicació d'un programa de compra massiva d'actius en el termini d'un mes per allunyar el fantasma de la deflació

RedaccióActualitzat

El Banc Central Europeu (BCE) ha sorprès el mercat abaixant els tipus d'interès a la zona euro. Els ha deixat pràcticament a zero, en concret al 0,05%, un mínim històric. Aquesta és la setena reducció consecutiva del preu del diner des del juliol del 2011.

A la reunió d'aquest dijous, el BCE ha decidit aplicar un ampli programa de compra d'actius, sense descartar noves mesures més endavant. Tot per posar diner al mercat, reactivar l'economia i allunyar el fantasma de la deflació. L'última baixada dels tipus d'interès es va fer al mes de juny, quan van quedar al 0,15%.

A banda del preu oficial del diner, el BCE també ha acordat cobrar més interessos als bancs per guardar-los els diners. Ara han de pagar un 0,1% i a partir d'ara un 0,2%. Un altra mesura que sembla que no s'ha pres per unanimitat ha estat engegar el programa de compra massiva d'actius en el termini d'un mes, encara que els detalls no es donaran fins a la reunió del mes que ve.

Segons el president del BCE, Mario Draghi, cal actuar perquè la recuperació està en perill per l'atur i els riscos geopolítics. De fet ha rebaixat una dècima, fins al 0,9%, la previsió de creixement per aquest any i la de l'any que ve, que l'ha deixat al 1,6%.

El BCE considera que cal incentivar l'economia posant diners al mercat d'una forma que s'asseguri que arribin als ciutadans i això farà que la inflació es torni a situar al voltant del 2%, que sempre ha estat l'objectiu de l'autoritat monetària.

Impacte a la borsa

La rebaixa de tipus ja ha tingut impacte a la borsa. L'euro ha caigut en relació amb el dòlar. S'ha situat al nivell més baix des de fa 13 mesos, a 1,30 dòlars. Els parquets també han aplaudit la mesura i han accentuat els guanys. L'Ibex-35, després de saber-se la notícia, ha conquerit els 11.000 punts.

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut