Mas diu que la decisió reafirma la manera d'actuar de l'executiu espanyol.
Artur Mas

Mas qualifica de "boicot" del govern espanyol l'ajornament de la presentació de "Victus"

El president de la Generalitat considera que la decisió no és cap novetat perquè reafirma "com actuen des del govern espanyol"

RedaccióActualitzat

La suspensió de l'acte de presentació a la ciutat holandesa d'Utrech de "Victus", novel·la d'Albert Sánchez Piñol, ha generat nombroses reaccions. El mateix autor va reconèixer que va ser l'ambaixada qui va cancel·lar l'acte a l'Institut Cervantes per por que es polititzés.

El president de la Generalitat, Artur Mas, considera que la decisió de la diplomàcia espanyola  va "en la línia del boicot internacional" que practica el govern de Madrid. "És com actuen des del govern espanyol. Sé com funciona això, així que sense novetat en el front."

El president s'ha referit a aquesta qüestió en una conferència de premsa posterior a la reunió del grup de CiU al Parlament celebrada a Vilafranca del Penedès.

CiU i ERC demanen explicacions a l'executiu central

Les dues formacions han demanat explicacions a La Moncloa per la decisió de l'Institut Cervantes. El senador de CiU Joan Bagué ha presentat una pregunta al ministre de Cultura, José Ignacio Wert, en la sessió de control del Senat prevista per dimarts que ve. Bagué vol saber si la prohibició de presentar "Victus" "vol dir que el govern espanyol ha recuperat el dret de censura".

De la seva banda, ERC ha registrat la sol·licitud de compareixença davant del Congrés dels ministres d'Educació, José Ignacio Wert, i d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo. A banda de les peticions de compareixença, els republicans han dirigit diverses preguntes escrites al govern espanyol, entre les quals si veu "més perillosa i polititzada" la presentació de "Victus" que la conferència que el president de Guinea Ecuatorial, Teodoro Obiang, va protagonitzar fa uns mesos a l'Institut Cervantes.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que es tracta d'"un ajornament derivat de les presentacions" que amb pocs dies de diferència "s'estan produint sobre el mateix llibre".

Anar al contingut