Londres

El govern britànic ofereix més autonomia a Escòcia si guanya el "no" en el referèndum d'independència

El govern britànic intenta contrarestar l'empenta dels partidaris del "sí", que per primer cop superen els unionistes en un sondeig del "Sunday Times"

RedaccióActualitzat

El govern britànic ha reaccionat aquest mateix diumenge a l'enquesta del "Sunday Times" que dóna la victòria als independentistes en el referèndum d'Escòcia.

El ministre de Finances, George Osborne, ha anunciat que els pròxims dies s'oferirà un pla d'acció per donar més autonomia fiscal i econòmica a Escòcia, sempre que voti "no" al referèndum.

"Els pròxims dies veureu un pla d'acció per donar més poders a Escòcia: més autonomia fiscal, de despesa, més competències en prestacions socials. I el calendari perquè tot això entri en vigor s'activarà en el moment en què es voti "no" en el referèndum. El rellotge corre per concedir aquests poders. Així, Escòcia tindrà el millor de les dues bandes: evitarà els riscos de separació i tindrà més control sobre el seu destí, que és el que vol la majoria."

El setmanari "The Observer" diu que els escocesos tindran una oportunitat històrica per dissenyar un futur federal per al seu país abans de les eleccions generals de l'any vinent.

El pla del govern britànic inclouria una convenció amb diferents actors polítics i socials per decidir la transferència de competències de Londres a Edimburg.

Salmond afirma que és una mesura de pànic

El govern escocès, però, ironitza sobre aquestes promeses procedents de Londres. El primer ministre, Alex Salmond, diu que al govern britànic li ha entrat el pànic i que aquest gest d'oferir-los nous poders a corre-cuita és ridícul i no té cap credibilitat: "Si fos una oferta significativa i nova, en comptes d'una mesura de pànic perquè l'elit de Westminster està perdent la campanya, aleshores l'hauríem escoltada. Centenars de milers d'escocesos ja han enviat el vot per correu."

L'expectació és màxima arreu del país, fins i tot entre la reialesa. Segons "The Times", la mateixa reina està preocupada davant les repercussions que una hipotètica secessió d'Escòcia podria tenir per al seu càrrec. Elisabet II hauria dit al primer ministre David Cameron que no vol ser l'última reina d'Escòcia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut