Vehicle dels Mossos.
Els sindicats dels Mossos demanen que ningú utilitzi el cos políticament. (Foto: Arxiu)
Barcelona

Els sindicats dels Mossos d'Esquadra adverteixen que el 9-N faran complir la llei

Els sindicats de la policia catalana demanen que no utilitzin el cos políticament en la qüestió de la consulta

RedaccióActualitzat

Dos mesos abans del 9-N, els Mossos d'Esquadra recorden que el seu paper, també aquell dia, és el de fer complir la llei. Catalunya Informació s'ha posat en contacte amb els quatre sindicats de Mossos i tots coincideixen a demanar que no se'ls utilitzi políticament.

Els sindicats diuen que falta saber com evolucionarà la situació, però insisteixen que ells, sentiments polítics de cadascú a banda, han de procurar que es compleixin les normes. Valentí Anadón, del SAP, el sindicat majoritari, explica la seva posició: "Que no ens traspassin el problema als Mossos d'Esquadra. És un problema de tipus polític, i els Mossos, com qualsevol policia, el que farà és respectar la llei"

Davant la disjuntiva de què preval, la llei de consultes aprovada pel Parlament o un hipotètic "no" del Tribunal Constitucional, els sindicats esquiven la pregunta i mantenen certa ambigüitat. El més explícit, però, és David Miquel, del Sindicat de Policia: "L'ordenament jurídic és un sistema que és piramidal i va en funció de l'estatus de la llei, i a sobre de tot hi ha la Constitució, i per sota hi ha l'Estatut i la resta de legislació vigent".

En el cas hipotètic que el Departament d'Interior els doni ordres contràries, demanen que les instruccions siguin claríssimes i que se'ls eximeixi de qualsevol responsabilitat futura, administrativa o penal. Toni Castejón, portaveu del Sindicat de Mossos: "Si en un moment donat el conseller Espadaler decideix, sí o sí, que hem de fer aquest servei, seran els comissaris els que hauran de fer una instrucció, una ordre, i a partir d'aquí ja es veurà. Però jo crec que qui de veritat té la pilota, a part dels polítics, són els comissaris". Tot i això, els sindicats descarten que Interior els demani desacatar un hipotètic pronunciament del TC.

Anar al contingut