Edimburg

Cameron diu des d'Edimburg que se li trencaria el cor si Escòcia optés per la independència

El primer ministre britànic apel·la als sentiments en la visita a Edimburg per fer campanya pel "no", quan falten vuit dies per al referèndum

RedaccióActualitzat

El primer ministre britànic, David Cameron, ha advertit els escocesos que li sabria molt de greu que sortissin del Regne Unit. En la seva primera visita a Edimburg per reforçar la campanya pel "no", quan falten només 8 dies per al referèndum independentista, Cameron ha apel·lat a la unitat en un to sentimental: "Se'm trencaria el cor si aquesta família de nacions que hem construït, i amb la qual hem dut a terme tantes coses meravelloses, se separés".

El líder dels conservadors britànics, impopular a Escòcia, també ha alertat que la unió monetària amb una Escòcia independent "no funcionaria" i, per tant, si aquesta nació opta pel "sí", perdria la lliura esterlina.

Cameron, que la setmana que ve tornarà a Escòcia, no és l'únic líder unionista que ha fet campanya pel "no" en territori escocès. També el seu aliat governamental, el liberaldemòcrata Nick Clegg, i el cap de l'oposició laborista, Ed Miliband, han desembarcat a Escòcia per afavorir el "no" davant la tendència a l'alça del "sí" a les enquestes de cara al 18 de setembre. Els tres homes han optat, però, per fer campanya per separat.

El desembarcament no ha inquietat el primer ministre escocès, Alex Salmond, líder de l'SNP, que, mentre Cameron parlava en una sala tancada, s'ha deixat estimar als carrers d'Edimburg. "Si des Westminster es llancen a la campanya és perquè tenen pànic", ha conclòs. "Mentre nosaltres busquem més poder per al nostre Parlament per crear llocs de treball a Escòcia, ells només estan preocupats pels seus càrrecs", ha afegit.

Mentrestant, la premsa especula sobre les pressions sobre Cameron perquè dimiteixi si finalment hi ha una victòria independentista i també fa elucubracions sobre si s'ha demanat a la monarquia que intervingui en el debat. Tot i que els especialistes en la monarquia s'han fet ressò de la inquietud de la reina Elisabet II sobre una eventual secessió, un portaveu reial ha recordat que el seu paper ha de ser neutral. "La imparcialitat constitucional de la monarquia és un principi establert de la nostra democràcia i la reina l'ha demostrat al llarg del seu regnat", ha afirmat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut