Un voluntari xiïta unit a l'exèrcit iraquià per combatre els milicians de l'Estat Islàmic. (Foto: Reuters)
Un voluntari xiïta unit a l'exèrcit iraquià per combatre els milicians de l'Estat Islàmic. (Foto: Reuters)
Washington

Els jihadistes de l'Estat Islàmic es doblen en quatre mesos

És el càlcul que en fa la CIA, que estima que des del mes del maig els efectius han passat de 10.000 milicians a 20.000

RedaccióActualitzat

El nombre de combatents del grup jihadista de l'Estat Islàmic s'ha doblat en quatre mesos. Aquest és el càlcul estimatiu que fa la Central d'Intel·ligència Americana, la CIA. Des del mes de maig ençà, la CIA calcula que han augmentat en uns 10.000 els milicians de l'Estat Islàmic, i que ja passen clarament dels 20.000. Aquesta pujada en el reclutament ha estat més gran a partir de diversos èxits al camp de batalla i de la declaració del califat el 29 de juny.

Més de 15.000 d'aquests combatents són estrangers arribats de més de 80 països a Síria per unir-se a l'EI i 2.000 d'ells són occidentals, segons les mateixes fonts. A més, es calcula que més d'un centenar de nord-americans han lluitat amb grups rebels -no només amb l'EI- des de l'inici de la guerra civil a Síria fa tres anys. Des del gener fins ara el número de nord-americans combatents a Síria també s'ha duplicat.

I és que a mesura que l'EI s'ha fet més fort en els últims mesos, més estrangers s'han desplaçat a Síria i l'Iraq per lluitar a les seves files, cosa que ha obligat les autoritats europees i nord-americanes a augmentar els seus recursos per detenir-los abans de sortir dels seus països d'origen.

La CIA ha donat a conèixer aquestes xifres només 24 hores després que el president dels EUA, Barack Obama, anunciés la seva campanya per frenar l'EI, una operació que s'amplia ara a Síria i inclou l'enviament de 475 militars més a l'Iraq.

Les noves dades corresponen als últims informes de l'agència d'intel·ligència nord-americana elaborades entre maig i agost, un interval en què l'amenaça de l'EI es va fer prou forta com per obligar Obama a intervenir a Síria, un escenari sobre el que s'havia mostrat reticent fins ara.

Anar al contingut