Madrid

Jordi Pujol Ferrusola nega a l'Audiència Nacional haver cobrat comissions d'adjudicacions públiques

El fill gran de l'expresident i la seva exdona han d'aclarir l'origen i el destí de 32 milions d'euros en divises que van moure entre els anys 2004 i 2012

RedaccióActualitzat

Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident de la Generalitat, ha sortit de l'Audiència Nacional després de declarar durant cinc hores davant del jutge Pablo Ruz, que l'interroga pels presumptes delictes de blanqueig de capital i frau a Hisenda i pels diners que han mogut a l'estranger. Ha quedat en llibertat sense cap mesura cautelar.

El primogènit de l'expresident ha negat haver percebut comissions per intercedir en adjudicacions públiques i ha defensat que les tasques que va realitzar per a diverses empreses van respondre a treballs reals i no ficticis, com sosté la policia.

Fonts jurídiques han informat que, durant l'interrogatori davant Ruz, el fill de Jordi Pujol ha defensat la veracitat dels treballs que va desenvolupar per a diverses empreses adjudicatàries d'obra pública i que, segons un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), li van suposar quantitats milionàries.

Aquests treballs consistien a oferir assessorament. Analitzant la documentació, la UDEF va arribar a la conclusió que el primogènit dels Pujol "seria un expert en diferents matèries", com intervenció immobiliària, refineries de petroli, plantes fotovoltaiques o "broker" de participacions d'empreses.

Durant l'interrogatori, la seva estratègia de defensa s'ha centrat a apuntar que el seu pare va abandonar la presidència de la Generalitat el desembre de 2003, gairebé dos anys abans que s'adjudiquessin la majoria dels contractes públics investigats en relació amb els moviments sospitosos de divises que va fer Pujol Ferrusola entre 2004 i 2012 en tretze països per 32 milions d'euros. Això va ocórrer, per exemple, amb diversos pagaments a Pujol Ferrusola per part d'empreses del Grup Copisa per unes feines que aquestes societats no han estat capaces de justificar amb cap document.

L'imputat ha respost a totes les parts personades. De les cinc hores de declaració, quatre han estat per respondre a les preguntes del jutge Ruz. En acabar la compareixença, Jordi Pujol Ferrusola, amb pantalons grisos, americana blava i una cartera de pell a la mà, ha abandonat la seu de l'Audiència Nacional amb el seu advocat en un taxi, tal com hi havia arribat al matí.

El cas que investiga el jutge Pablo Ruz sorgeix de la denúncia que l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez, va fer el gener del 2013. Álvarez va relatar continus viatges amb Pujol Ferrusola cap a Andorra amb bosses plenes d'euros.

L'exdona de Pujol Ferrusola es nega a declarar sobre els comptes a Andorra

Mercè Gironès ha declarat durant dues hores davant del jutge Pablo Ruz. Ha respost totes les preguntes excepte les relacionades amb l'existència de comptes a Andorra tant al seu nom, del seu exmarit o de les empreses del matrimoni, segons han informat fonts judicials. Ha quedat en llibertat sense mesures cautelars.

Gironès ha arribat a l'Audiència sola i amb taxi i ha marxat amb el mateix mitjà de transport acompanyada del seu advocat i el del seu exmarit. I és que el seu advocat pertany al mateix despatx que el de Jordi Pujol Ferrusola.

Moviments de divises a paradisos fiscals

El magistrat basa la imputació del matrimoni en informes de la UDEF, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia, i de l'Agència Tributària dels moviments de divises que van fer tots dos des del 2004 fins al 2012 a tretze països, entre els quals hi ha Andorra, Suïssa, les illes Caiman, el Gabon i Liechtenstein. Pujol Ferrusola i la seva exdona hauran d'aclarir el destí de 32 milions d'euros en divises.

En el punt de mira hi ha els comptes i els moviments de quatre empreses vinculades a Jordi Pujol fill amb seu al carrer Ganduxer de Barcelona. Una de venda de marbres i pedra natural, una altra que primer va ser de traduccions i després es va reconvertir al sector immobiliari, una tercera d'inversions, i una altra que en un primer moment tenia la seu a Tarragona, vinculada a l'activitat portuària i amb la qual hauria invertit a Puerto Rosario, a l'Argentina.

Pablo Ruz ha requerit a bancs espanyols i també a dos bancs suïssos que li aportin l'extracte de moviments bancaris del fill gran de l'expresident Jordi Pujol. El magistrat ha demanat també "tota la documentació que estigués a disposició de la Banca Privada d'Andorra de productes bancaris o fons" a nom dels dos imputats o de les cinc societats mercantils de les quals són propietaris. Les autoritats andorranes van advertir l'1 de setembre passat que només col·laborarien amb la justícia espanyola si el delicte de blanqueig de capitals anava associat a un altre de corrupció.

La citació de Pujol Ferrusola i Gironès es fa en el marc de la investigació oberta pels presumptes pagaments superiors als 200.000 euros. Segons els investigadors, es tractaria de comissions il·legals pagades per societats que es podrien haver beneficiat d'adjudicacions d'obra pública quan Pujol pare era el president.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut