Estocolm

Victòria de la coalició d'esquerres a Suècia i forta pujada del vot d'extrema dreta

El Partit Socialdemòcrata obté la victòria amb el 31% dels vots, i el fins ara primer ministre suec, el conservador Fredrik Reinfeldt, presenta la dimissió

RedaccióActualitzat

Victòria de l'esquerra a les eleccions a Suècia. L'oposició aconsegueix el 43,6% dels vots, davant el 39,3% de l'aliança de centredreta del primer ministre Fredrik Reinfeldt.

El Partit Socialdemòcrata seria el més votat, amb un percentatge del 31%, seguit del conservador Partit Moderat, que obtindria el 23,1% dels vots.

La tercera força política seria la ultradretana Demòcrates per Suècia, que superaria el 13% dels vots i doblaria el resultat obtingut l'any 2010, uns resultats històrics per a l'extrema dreta sueca. La formació d'esquerra Iniciativa Feminista, a la qual els sondejos donaven per primera vegada presència parlamentària, es quedaria finalment fora, amb un resultat del 3,6% dels vots.

Reinfeldt dimiteix

El primer ministre suec, el conservador Fredrik Reinfeldt, ha anunciat la dimissió, després de perdre l'aliança de centredreta les eleccions. Reinfeldt, de 49 anys, va ser l'artífex de la unificació de les forces de dreta sueques i va arribar al poder l'any 2006. L'any 2010 va revalidar la victòria de la dreta a les urnes. En els comicis d'aquest diumenge, el partit conservador ha perdut una quarta part dels seus electors.

 

 

Anar al contingut