Llagostera

Llagostera estrena la primera Fira del Llibre Prohibit que es fa a Catalunya

És la primera fira a Catalunya que reuneix llibres censurats o prohibits en algun lloc o en algun moment de la història

RedaccióActualitzat

Quins problemes ha tingut amb la censura "Cien años de soledad", l'obra més coneguda de Gabriel García Márquez?

Es pot entendre que a l'Iran faci 6 o 7 anys que no es reediti. En canvi, sorprèn que fos censurada als Estats Units: una biblioteca nord-americana la va considerar mala literatura, quan l'autor ja havia guanyat el premi Nobel.

Molts llibres han estat prohibits o censurats en algun lloc o en algun moment de la història. I aquests llibres són el material de la primera Fira del Llibre Prohibit, que es fa a Llagostera.

Més coneguda és la censura religiosa. Sobretot, per traduccions no autoritzades. La literatura atea o la teoria darwinista també han estat sovint víctimes de prohibicions.

A la fira no hi falten els llibres que no van agradar al franquisme. De vegades, es venien de sotamà en algunes llibreries. Quan el client de confiança demanava una obra prohibida, el llibreter la treia de la rebotiga. No acostumava a embolicar-la: així no en quedaven proves.

La llista de llibres censurats durant la dictadura és molt llarga, però crida l'atenció que precisament una de les víctimes de la censura fos Camilo José Cela, censor ell mateix. "La colmena" es va publicar primer a Buenos Aires i va tardar uns anys a publicar-se aquí, perquè algunes al·lusions al sexe resultaven massa atrevides.

La literatura infantil tampoc s'ha escapat de la censura. A "And tango makes three", un aparentment inofensiu conte sobre dos pingüins que adopten un fill, no va agradar gens als Estats Units als anys 90. Va ser censurat perquè els dos pingüins eren mascles i es podia entendre que s'apunta una relació homosexual.
Ni "El petit príncep" se n'ha salvat. No va agradar ni a l'Argentina ni a Espanya.

La Fira del Llibre Prohibit de Llagostera, organitzada per l'entitat Can Toni de les Eugues, és la primera que es fa a Catalunya i es basa en el model de la Setmana del Llibre Prohibit que se celebra anualment als Estats Units.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut