El cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García-Margallo, parla amb el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, durant la cimera de Pa…
El cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García-Margallo, parla amb el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, durant la cimera de París. (Foto: Reuters)
París

Una trentena de països acorden a la cimera de París lluitar junts per derrotar el jihadisme

Les conclusions de la Cimera de París inclouen suport financer i militar al govern de l'Iraq, però no especifiquen de quin tipus ni com s'entregarà

RedaccióActualitzat

Combatre els jihadistes de l'Estat Islàmic és urgent. Per això, una trentena de països -inclosos deu estats àrabs- han acordat a la conferència de París lluitar junts per derrotar-los. Aquests estats es comprometen a ajudar el nou govern de l'Iraq i això inclou recursos militars si fos necessari. Ho diu el document final de la reunió, que resulta ambigu perquè no detalla en què consistiran aquests recursos ni com ni quan es faran arribar.

Es preveuen bombardejos aeris, ajuda humanitària i suport financer, però d'acord amb allò que demani el govern iraquià, que ha donat pressa a aquests estats per la gravetat de la situació. De moment, el més ràpid que s'ha fet és l'enviament de vols de reconeixement per part de França.

A les conclusions de la trobada, els 26 països reunits a la cimera, la UE, l'ONU i la Lliga Àrab han manifestat el seu respecte a la "unitat, la integritat territorial i la sobirania de l'Iraq" i han celebrat la formació del nou govern liderat per Haider al-Abadi, a qui donen el seu "ple suport".

El document afirma que l'Estat Islàmic representa "una amenaça per a l'Iraq però també per al conjunt de la comunitat internacional" i afirma que "farà falta una acció a llarg termini" per abordar aquesta qüestió. "Davant els crims contra la humanitat", la cimera es compromet a "fer costat, amb els mitjans necessaris, al nou govern iraquià en la seva lluita contra l'Estat Islàmic, inclosa l'ajuda militar adequada, corresponent a les necessitats expressades" per Bagdad i "en el respecte del dret internacional i la seguretat de la població civil".

"No està sobre la taula" sumar-se als bombardejos

Des del govern espanyol, el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha dit que Espanya contribueix amb la coalició internacional a frenar la milícia jihadista de l'Estat Islàmic, però ha subratllat que encara "no està sobre la taula" que se sumi als bombardejos a l'Iraq. García-Margallo ho ha explicat: "La participació en operacions de caràcter militar dependrà, primer, que se'ns demani; segon, que estigui emparada per una resolució internacional; en tercer lloc, que tingui el consens de les forces polítiques, i des d'un punt de vista legal, és obvi que requeriria el suport del govern i una discussió al Parlament".

Hollande apel·la a una resposta global

Durant la conferència, François Hollande ha demanat una resposta global per fer front als jihadistes de l'Estat Islàmic. El president francès ho ha dit al discurs inaugural de la conferència. Hollande ha dit que cal ajudar per tots els mitjans les forces de l'oposició sirianes perquè puguin fer front a aquesta amenaça.

La conferencia coincideix amb l'anunci dels primers vols de reconeixement francesos a l'Iraq per contribuir a la lluita contra els jihadistes de l'Estat Islàmic. Els ha anunciat el ministre francès de Defensa, Jean-Yves Le Drian, en una visita als Emirats Àrabs. Le Drian ha advertit que els vols es fan en un moment de gravetat excepcional i el primer ministre iraquià ha demanat una intervenció aèria ràpida. Washington ja prepara nous atacs aeris contra els jihadistes a l'Iraq i Síria diu que diversos aliats s'afegiran als bombardejos.

Tot plegat arriba enmig de la condemna unànime de la comunitat internacional a la nova execució d'un ciutadà occidental a sang freda per part dels jihadistes de l'Estat Islàmic. Els mateixos jihadistes han difós un vídeo en què es veu la decapitació del cooperant britànic segrestat a Síria, David Haines. David Cameron promet que el Regne Unit atraparà els assassins de Haines.

Anar al contingut