Joan Herrera durant el seu discurs en el Debat de Política General.
Joan Herrera durant el seu discurs en el Debat de Política General.
Barcelona

Herrera retreu a Mas l'entusiasme amb l'austeritat sense autocrítica i es torna a comprometre amb la consulta

El líder d'ICV, Joan Herrea, també ha demanat que la Generalitat es personi contra totes les causes obertes del "clan Pujol"

RedaccióActualitzat

El portaveu d'Iniciativa per Catalunya-Verds, Joan Herrera, ha afrontat el seu discurs en el Debat de Política General posant l'accent molt marcadament en la crítica per les polítiques socials del govern d'Artur Mas. No ha esquivat el debat nacional, però Herrera ha deixat molt clar que aquest "no pot sepultar el debat econòmic i social".

Herrera ha recriminat a Artur Mas que en el seu discurs d'aquest dilluns no fes "ni un bri d'autocrítica" i que fes "una intervenció molt allunyada de la realitat". Li ha recordat que el seu govern és un "entusiasta de les polítiques d'austeritat" i l'ataca per aplicar-les en un "país desigual i injust".

La desigualtat ha estat una de les potes centrals del discurs de l'ecosocialista. Diu que aquest és un dels grans problemes del país. Diu que "el país no es divideix entre els favorables i contraris a la independència, sinó que es divideix entre els que se'n surten multiplicant fortunes i el dels exclosos." Per això, reclama que encari la crisi redistribuint i no repartint pitjor la pobresa.

Diu que podria donar moltes dades i n'ha donat alguna, com el fet que la renda mitjana és avui de Pedralbes és 6,4 vegades més alta que la del barri més pobre de Barcelona. Això és gairebé el doble que fa uns anys, diu Herrera.

Davant aquesta realitat, Herrera demana a Mas que posi fil a l'agulla i tingui clar que el "país no es divideix entre els favorables i contraris a la independència, sinó que es divideix entre els que se'n surten multiplicant fortunes i el dels exclosos."

Determinació contra la corrupció

Un altre dels blocs destacats de la intervenció ha estat el de la corrupció i, en especial, el "cas Pujol". Joan Herrera ha recriminat les referències a la transparència en el discurs de Mas perquè mentre parla de transparència a Catalunya hi ha corrupció. Transparència, diu Herrera, "és investigar i aclarir tot el què és confús".

En el "cas Pujol", el líder d'ICV ha emplaçat la Generalitat a "personar-se en totes les causes obertes contra el clan Pujol".

Per Herrera, "la confessió parcial de Pujol obliga el país a mirar-se al mirall: és el cop de vent que fa que el castell es desmunti". Diu que han fallat els mecanismes per evitar els casos de corrupció i creu que quan es parla de transparència s'hauria de treballar perquè això no torni a passar, perquè, segons Herrera: "La corrupció genera desigualtat política, és un mecanisme d'espoli fiscal de la majoria cap a la minoria a través del frau fiscal."

Consulta amb plenes garanties

El líder d'ICV ha parlat de la consulta sobiranista deixant clar que el seu partit la vol i vol que tingui totes les garanties democràtiques perquè "tingui credibilitat el dia després".

Diu que hi ha un punt en contra la consulta que és "l'al·lèrgia del PP a la democràcia". I també diu que hi ha un punt a favor: "La fortalesa del país a favor del dret a decidir." Davant aquesta situació, Herrera reclama intel·ligència des de Catalunya i aquesta intel·ligència passa per la unitat, diu el líder d'ICV.

Herrera troba imprescindible celebrar la consulta. No creu que sigui substituïble per res més. "No neguem la desobediència", ha afirmat, però ha demanat que si s'ha de practicar cal un instrument per fer-ho i aquest, diu, és la consulta.

Mas ofereix irònicament el departament d'Economia a ICV

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat les crítiques a l'austeritat marcada per Europa afirmant que cap govern europeu pot incomplir els objectius de dèficit. Ni tan sols França, recordava Mas, ha pogut canviar les polítiques d'austeritat. En la rèplica, Herrera ha admès que hi ha una "claudicació absoluta de la socialdemocràcia" a Europa i "nosaltres ho lamentem".

Mas, ha demanat a Herrera que "no enganyi i faci veure que Catalunya pot canviar, ella sola, les polítiques d'austeritat."

Mas ha demanat a Herrera que "no faci trampes" i que si "toca de peus a terra" i "si tantes idees tenen de com s'ha de fer, els convido a ser al govern i els ofereixo el Departament d'Economia".

Herrera li ha demanat el mateix a Mas, que "no faci trampes" i digui que el govern no privatitza si en realitat ho està fent en el negoci de l'aigua, per  exemple. Mas li ha contrareplicat l'acusació recordant que el tripartit va fer una dessaladora en plena sequera gestionada per un privat i "ningú els va acusar de vendre's el país ni de fer negoci".

Sobre el tomb que fa Catalunya, Mas ha insistit que sí que hi és i "jo tinc la necessitat i el dret a explicar que Catalunya està fent un cert tomb", ha dit.

Pel què fa a la desigualtat Mas ha admès que la desigualtat a Catalunya ha crescut, però que davant dues recessions successives el país actua elevant l'impost del patrimoni, pot posar beques menjador. Hi ha un intent, per part del govern de lluitar contra les desigualtats, afirma el president. Herrera li ha recordat que el govern Mas va deixar de cobrar l'impost de successions.

Mas ha abordat la crítica a la transparència que li ha fet Herrera. "Vostè m'ha parlat molt de Jordi Pujol i d'en Bustos, però potser que parlem una mica d'ara. Jo no em puc fer portaveu d'una altra època", ha dit Mas per defensar que el govern treballa per la transparència. Herrera, amb tot, diu que el govern no ha pres cap mesura contra el frau fiscal com s'ha demostrat amb el cas "Pujol". El líder d'ICV li ha retret que malgrat no tenir tot el marge de maniobra, "no utilitzi tot el marge de maniobra que té".

El president s'ha mostrat ofès perquè Herrera li ha dit que utilitza els servidors públics "com a ostatges" i Herrera hi ha insistit afegint que els fa xantatge perquè els diu: "o el sou o els serveis públics".

En el capítol del procés sobiranista, Mas ha dit: "tenim tants adversaris davant i tenen tant poder que millor que entre nosaltres no ens perdem gaire en detalls i anem al principal, que és votar. En això hi estem compromesos tots i és la nostra forta".

Anar al contingut