Madrid

Rajoy diu que els processos secessionistes són un "torpede" contra l'esperit de la UE

El president del govern espanyol ha fet ús del llenguatge bèl·lic per advertir sobre els processos secessionistes a la UE

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit que els processos secessionistes són "un torpede" contra l'esperit de la UE. Ho ha fet durant la sessió de control del Congrés, i en resposta al portaveu del PNB, Aitor Esteban, que li ha preguntat sobre el referèndum de demà a Escòcia.

Rajoy ha usat llenguatge bèl·lic per definir aquests moviments ciutadans i ha dit que disparen contra la "línia de flotació" de l'esperit europeu.

Després, el cap de l'executiu del PP ha insistit que hi ha "moltes diferències" entre el procés escocès i el català, perquè Escòcia gairebé no té competències com les que tenen Catalunya o el País Basc.

Rajoy ha insistit que si una part de l'Estat se separa perd els seus drets com a soci europeu. I ha advertit que els 28 "no donaran cap facilitat" als territoris que se separin i vulguin integrar-se a la UE.

"La llei és democràcia"

Durant la sessió de control, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat que "la llei és democràcia", després que CiU s'ha queixat d'"amenaces" com les del titular d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que va plantejar la possibilitat de suspendre l'autonomia, tal com recull la Constitució.

El portaveu de CiU al Congrés, Pere Macias, ha acusat el govern de Rajoy d'oferir com a única resposta la prohibició de la consulta, l'amenaça de retirar l'autonomia a la Generalitat o d'"intensificar la repressió" sobre el model educatiu català. Macias ha remarcat el contrast "espectacular" amb la reacció del govern britànic en relació amb Escòcia, seguint el principi  "la democràcia és convèncer, no vèncer". Sáenz de Santamaría ha respost que "la llei és democràcia" i que l'obligació de qualsevol govern és complir-la i fer-la complir, a més de "treballar per no dividir i per sumar esforços".

La vicepresidenta ha afirmat: "Qui vulgui canviar la llei, la Constitució, té uns mitjans per fer-ho." I ha afegit que el debat a Escòcia no s'hauria fet sense la descentralització espanyola i les competències que tenen Catalunya i el País Basc.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut