L'informe també analitza la situació del català al País Valencià, les Balears, el sud de França, l'Alguer i la Franja d'Aragó. (Foto:…
L'informe també analitza la situació del català al País Valencià, les Balears, el sud de França, l'Alguer i la Franja d'Aragó. (Foto: ACN)
Barcelona

Un informe alerta de la "involució" del català per l'efecte de les polítiques del govern del PP

El català està entre les cent llengües amb més parlants del món, però el camí cap a la normalitat lingüística és "lent i tortuós", segons aquest estudi, elaborat per l'IEC, Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural

RedaccióActualitzat

El VII Informe sobre la Llengua Catalana del 2013, impulsat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Plataforma per la Llengua i Òmnium, alerta de "la involució" en la normalització de la llengua i de la seva protecció jurídica causada per l'ofensiva del PP amb normes com la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) o diverses sentències judicials.

"La llengua, en la seva globalitat, fa un camí cap a la normalitat lingüística, tot i que lent i tremendament tortuós", ha assegurat Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa Cruscat-IEC i coordinador de l'estudi. Pradilla ha ressaltat que entre les 6.000 llengües existents, el català està entre les cent primeres del món en nombre de parlants i cada vegada augmenta el nombre de ciutadans que diuen conèixer-la, tot i que això no comporti el seu ús habitual.

La situació per territoris

L'informe destaca que la LOMCE vertebra "una ofensiva jurídica sense precedents contra el model lingüístic d'escola catalana", que coincideix amb els 30 anys de la immersió lingüística a Catalunya, fet que també explica la contundent resposta política i social que ha tingut.

Sobre el decret 15/2013 que regula el Tractament Integrat de Llengües (TIL) a les Illes Balears, l'estudi diu que "redueix significativament l'ús de la llengua catalana en l'etapa educativa".

Al País Valencià, s'ha impulsat el nou decret de plurilingüisme, a més del tancament dels serveis de radiodifusió i televisió dependents de la Generalitat Valenciana i la dissolució de la Radiotelevisió Valenciana, un procés aprovat amb la Llei 4/2013 al novembre.

Al sud de França s'han aprovat diverses iniciatives que obren el debat sobre la protecció jurídica de les anomenades llengües regionals, si bé a Andorra i a l'Alguer no hi ha canvis rellevants a l'estatus normatiu de la llengua.

La transmissió de la llengua

A Catalunya i Andorra, la realitat de la transmissió del català de pares a fills és clarament positiva, en contraposició a la situació al sud de França i a l'Alguer. A les Balears s'ha estabilitzat positivament, i al País Valencià i a la Franja d'Aragó hi havia una estabilització però sense millores.

L'informe destaca també les diferències que hi ha al País Valencià en funció de les zones. A Elx, un 17% de pares no parla català amb els seus fills, percentatge que a València és del 20%, a Castelló de la Plana, del 21%, i a Alacant, del 38%, segons una enquesta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua del 2004.

Anar al contingut