Edimburg

Salmond respon a Rajoy que Espanya "no tindrà res a dir" sobre l'adhesió d'Escòcia a la UE

El primer ministre escocès rebat les paraules del president espanyol, que ha assegurat que Espanya no facilitarà l'ingrés a la UE de territoris que s'hagin independitzat

RedaccióActualitzat

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha volgut rebatre les paraules del president del govern espanyol. Durant la sessió parlamentària d'aquest dimecres, Mariano Rajoy ha advertit que els 28 "no donaran cap facilitat" als territoris que se separin i vulguin integrar-se en la UE. El nou territori podrà, "si actua d'acord amb la legalitat", demanar l'ingrés, però, ha remarcat el president espanyol, el procés podria durar anys i requereix un acord unànime dels membres de la Unió.

En una entrevista al programa "Today" de Radio 4 de la BBC, Salmond ha assegurat que "la posició del govern espanyol no ha canviat" i ha insistit que Escòcia seria benvinguda al bloc comunitari. Davant les insinuacions que Espanya podria dificultar l'adhesió d'una Escòcia independent a la UE, el líder escocès ha recordat que el govern espanyol ha dit "moltes vegades que, si hi ha un procés democràtic consensuat, Espanya no tindria res a dir al respecte".

"Qualsevol que cregui que un país amb l'1% de la població de la UE, però amb un 20% de la pesca, un 25 % de l'energia renovable i un 60% de les reserves de petroli no serà benvingut a la Unió Europea, no entén el procés pel qual Europa accepta resultats democràtics i, en segon lloc, que Escòcia té un gran atractiu per a la resta del continent europeu".

Salmond ha replicat amb contundència a les declaracions de Mariano Rajoy, que ha insistit que és una "evidència" que si una part d'un estat se separa "es converteix en un tercer respecte de la UE" i des d'aquest moment "no se li aplica res del patrimoni comunitari". A més, ha afegit que, entre els 28, "entusiasme per aquests processos, cap".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut